tips bersihkan hidung bayi jika selsema

dah lama nak buat entry pasal product ni tapi asyik terlupa tapi lepas blog walking tadi, tengok ada anak kawan yang tak sihat, selsema batuk-batuk dan demam.

aisy alhamdulillah sihat sejahtera
tapi stok ubat dan segala apa yang perlu like ubat bontot, ubat batuk dan nose cleaner memang sentiasa ada..

ina nak berkongsi tips jika anak terutama bayi yang susah bernafas bila selsema.kesiankan sebab tak reti nak hembus buang hingus tu.

atas saranan paed aisy, dr asmuni kpj kajang, ina sentiasa pastikan sterimar ada di rumah
rupa dia macam ni:


yang ni sesuai untuk bayi 0 - 3 tahun
kandungannya isotonic - mengandungi air laut yang ditapis
bagus untuk membersihkan hidung
lepas spray, anak akan bersin dan automatik hingus pun keluar dan dia dapat bernafas dengan selesa



yang ini pula untuk kanak-kanak dan orang dewasa
elok sekali sekala guna bagi membersihkan hidung

*tapi kita ni alhadulillah, ajaran islam lengkap. senang je nak bersihkan hidung.bila kita mengambil wuduk kita masukkan air sedikit dalam hidung dan hembus kan..sterimar ni tiru cara kita berwuduk tu lah..tapi dengan berwuduk dapat pahala dan percuma!

berbalik kepada sterimar tu, memang sangat disarankan kepada ibu bapa yang ada anak kecil sebab diorang kan fragile dan mudah selsema jadi sedikit sebanyak bantu untuk mudahkan diorang bernafas dan minum susu

sterimar ni kat farmasi ada ^_^

8 comments:

sekamar rindu said...

salam..

singgah sini...apa khabar puan?

Irma Ruhani said...

thanks, atas info yg diberikan.
kat rumah ada Sterimar ni tapi jarang guna.

QuEeN Of 2 Heroes said...

tq kak! pas ni nak p carik kat farmasi...darwish selsema lg...huhu :(

Ena said...

alahai.. camtu ker.. naper doktor yg kitorg jumpa selalu tu tak pernah nak suggest kat kitorg kan?.. haihhh!! asyik kasi ubat jekkk.. patutnya bg la tahu ada cara camnie.. kesian irfan.. nasib baik irfan dah pandai hembus hingus sikit2.. kalo tak lagi la susah..

Thanks ye ina..

mummy-aulia' said...

oh..aku pn br tau.w/pun aulia' jrg selesema, tp bgs la utk precaution kan.(dia pnh sesema sekali, mula2 kami pakai penyedut yg cam bentok hon tu,tp ckit sgt yg kluar.last2 en.amon sedut sendiri hidung anak dia tu..huhuuu..aku x lalu weh..)pasni blehla aku carik bnde ni..thanx for sharing!

Nia said...

yes! thank u dear! kebetulan Diha tgh selsema ni, mengamuk bila org nak cuci dgn tisu.

alfa juliet said...

tak pernah tgk benda alah ni...baguslah

armouris said...

info tentang bayi demam di SIHAT SELALU - FAQ Tentang Bayi Demam

instagram adlinahomemadescrub


up