azam 19 : celery soup with croutons


selalunya buat sup ayam atau daging jer..
kalau nak kelainan sedikit, makan kat luar sup tomato, sup cendawan atau sup labu
so jumpa resepi celery sup ni dalam internet..1st time buat and terus jatuh chenta dengan rasanya ^_^

Celerey soup with croutons

3 batang celery
Bawang bombay dan bawang putih dicincang halus
1 sb tepung serbaguna - ina guna tepung gandum jer
Chicken stok - ina guna brand megi tu jer..takdenya nak buat sendiri
minyak menumis
Roti putih
1 sb kucai - ina tak letak
1 sb bacon bits - tak letak, kalau nak boleh ganti dengan nugget yang telah digoreng dan dipotong kecil2
garam dan lada hitam to taste

1.Celery dicincang halus
2.Tumis celery + bawang putih + bawang bombay hingga naik bau bersama dengan 1sb tepung
3.Masukkan stok ayam
4.Biar mendidih dan tutup api

utk croutons:
1.roti dipotong kecil (1/2 inch)
2.tabur dalam dulang pembakar
3.renjis dengan minyak sikit and toss to mix
4.bakar until turn yellowish (preheated 350 f oven for 10 minutes)

Masukkan garam dan serbuk lada hitam ikut rasa dalam celery soup tu.
Kemudian blend hingga dapat fine texture
Hidangkan dengan taburan croutons, nuggetbits dan kucai

6 comments:

::fadxieza:: said...

mcm wonderpets la..
hehe..

Adlina Husaini said...

ehehe wonderpets la pulak

alfa juliet said...

pandainya ko masak..dah mcm2...jeles

Adlina Husaini said...

takde maknanya pandai laling oii..tgk resepi jer hihihi copy paste dalam periuk

Lady of Leisure said...

wow berkobar lady bila tgk ina memasak.. syabas beb..
:)

Adlina Husaini said...

thanks sifu ^_^

instagram adlinahomemadescrub


up