aisy kena infection oral thrush

petang semalam masa fetch aisy, nanny dia bagitau dalam mulut dia ada putih-putih
bila ina tengok, nampak cam white patches kat bibir dan depan lidah
at the same time dia ada biji-biji kat badan
risau..

white patches tu macam pic baby tersebut

huby terus ajak pergi klinik paed
tapi masa tu dah pukul 6pm
paed mana ada dah..semua doktor on call je
lastly dapat hosp pantai cheras, dr lai
dia ada paed night clinic 6.30pm-9pm
call member, dia pulak suruh datang klinik dia
klinik pakar kanak2 doktor hoh, dia tu pun ada paed clinik kat hosp pantai cheras

we decided to visit dr hoh tu, klinik dekat ampang
sampai je depan klinik masuk time berbuka
so berbuka dulu dalam keta

doktor bagitau yang putih-putih tu namanya oral thrush
yang biji-biji bengkak tu sebab kena insect bites sebab ada mata
so doktor tu bagi ubat oral untuk disapu dalam mulut aisy
alhamdulillah..takde pape..

oral thrush tu disebabkan  yeast fungus yang boleh merebak ke kawasan diaper so kena careful
tempat tu tak sakit tapi boleh menyebabkan rasa tak selesa dan anak tak nak makan atau menyusu
for 1 week kena sapu ubat oral tu twice a day
lepas tu kena rajin lap mulut dia dengan kain
*ina guna tooth brush utk baby
tapi doktor tu suruh stop sebab dia kata tooth brush utk baby tu tak elok, boleh merosakkan gigi susu

pastu doktor tu suruh spray umah dan bilik dengan shieldtox
ia bukan saja boleh matikan nyamuk bahkan bugs yang kita tak nampak dekat katil, sofa, karpet dan di lantai

******

hrm itulah dia kisah first timer parents ni
sebenarnya simple je kan..
tapi apa pun tak tau dan cepat gelabah bila anak tak sihat

pesanan buat golongan sederhana macam ina ni, kita sentiasa kena prepare cash
biarlah ina tak shopping asalkan ada duit untuk bawa anak gi jumpa specialist
sebab dah agak serik pergi klinik kat putrajaya tu
dia kata tak de pape tapi lepas 2 3 hari pun tak sihat2 lagi
pergi specialist, doktor tu marah lak kenapa lambat datang,dalam hidung dah bengkak2

pastu tingat kejadian anak kawan yang meninggal beberapa bulan lepas
sebaya ngan aisy je..
arwah tak sihat, tak lalu makan, tak bermaya tapi p klinik kerajaan,
doktor kata takde pape..lepas tu arwah pergi dengan tenang..
katanya sebab denggi tapi jenis yang tak demam panas..

.
.
.
.
.
.
.
.
tapi ianya pendapat peribadi ina sendiri..
mungkin ada yang tak setuju kot,,
ramadan ni dah nak masuk ke 10 terakhir kan..
sedih sebab 10 terakhir ni adalah untuk mendapat pengampunan dariNya
tapi ina tak leh posa la pulak..

28 comments:

QuEeN Of 2 Heroes said...

itu lah kan...anak 1st nih bnyk kite x tau...eeemmmm
sebab tu kena ada duit emergency...susah xde cash..huhu.tp cam az-zahrah bangi boleh pki kad kredit.kebetulan masa tu cash x ckp dlm tgn,lupa nak kuarkan duit dok kalut ke darwish xsihat...sib baik boleh guna kad..

a.z.n.e.e said...

ooo.. bagus jugak shiledtoc tu kan?? mmg prefer shiledtox dr yg lain... x suke ridsect sbb busuk.. tp shiledtox ok.. xde la rasa nk mati jugak bila cium bau tuh... kalo org tua pun rs mcm nk mati, baby lagi la... eh, out of topic la pulak... huhuhu...

AIN NAZRI said...

good info to share ler

smms said...

dah tau kegunaan shiedtox ..
hum 1st timer parents mmg cumtu .. i pun cmtu gak ..skang qk ngah demam risau pulak .. setuju dah ada anak kecik mmg kena stnby cas tuk bawa anak p private sbb gomen ada masa kita nasib baik ada masa sgt tidak .. haih

Nur Hawa Mohd Zin said...

owh gitu ke kak..tgk tadi macam kena pecah2 mulut tu...tak tau plak pasal kena geget serangga...tq kak info

Ena said...

sian kat aisy.. sakit tu.. kita yg kena pun sakit.. inikan pulak budak2..
betul tu biar perabih kat anak tak pe.. jgn dok beria beli itu ini.. nak bawak anak p kinik tak dak duit.. tak sesuai kan!..

alfa juliet said...

aku [pun akan gelabah kalau anak sakit...tak kisah duit asal nak dia sihat je

azimah fauzy said...

Arissa dlu pernah kena kulat susu. xtau le sama cam Aisy ke tak. masa tu dlm mulut dia penuh putih2. g klinik doc ckp, xde pape as long as dia bleh menyusu xyah risau sgt. just lap dgn lampin je. xlama pastu ok dah.

get well soon Aisy! muah muah

umie said...

alhamdulillah....nasib baik aisy xda papa...hopefully dia cepaat sembuhkan..x bam bam lagi dah kalu kurang nyusu..hehhee

sekamar rindu said...

salam.....



moga aisy cepat sembuh dan kembali ceria spt biasa...


amin..

Lady of Leisure said...

moga aisy cepat sembuh.. cepatnya ramadhan berlalu kan..
:(

mummy-aulia' said...

minggu ni aulia' kurang sgt nyusu & makan.tp tgk kat mulut dia x de papa.cuma da gigi yg baru nk tumbuh.maybe sbb tu kot dia xselesa nk mnyusu & mkn..semoga aisy cepat sembuh

Nia said...

takpe, memang la 1st time parents macam tu. kita takde experience kan. lebih baik kita gelabah, ambik tindakan awal2 kan.

Redbloodsnow said...

aoiyooo...sakit tuueee kene ulser. cian die

Adlina Husaini said...

camtu la kan nadia..akak mesti simpan paling kurang 400 tiap2 bulan untuk kesihatan aisy..

risau jadi apa2..mana la nak korek RM kalau tak bersedia kan..

Adlina Husaini said...

kak aznee, sebelum ni beli ridsect je..lepas ni nak tukaq sheildtox pulak ^_^

Adlina Husaini said...

thanks ain ^_^

Adlina Husaini said...

betui tu maknye qk..ada masa ngan gomen ok..tapi kerap kali tak ok huhu

Adlina Husaini said...

awe, yg pecah2 tu psal yeast infection..yang bengkak2 tu pasal gigitan serangga ^_^

Adlina Husaini said...

a'ah ena, sangat tak seswai kalau utk anak bajet nak giler..kalau nak shopping boleh jee

Adlina Husaini said...

alfa, hang dah ada 2 anak..lagi la bertambah allocation utk diorang kan..semoga rezeki bertambah-tambah..

Adlina Husaini said...

owh gitu eh imah..sama la ngan aisy tu..btw thanks for da info ^_^

Adlina Husaini said...

hehe umie tak aci tau, muka ina tak cam..cam muka aisy je..seb bek masa jumpa kat param hari tu aisy ada, kalau dak jenuh nak explain ni ina familysempoi hehe

Adlina Husaini said...

ye lah lady..cepat sgt ramadan nak pergi..

Adlina Husaini said...

thanks atas doa cikgu ^_^

Adlina Husaini said...

dah baik ke anak hang su?

Adlina Husaini said...

nia, thanks ^_^

Adlina Husaini said...

alhamdulillah dia tak meragam, thanks red

instagram adlinahomemadescrub


up