azam 14 : tomyam ayam


Tomyam unik kan..ada banyak versi..yang putih, yang bersusu, yang bersantan, yang berkuah merah, yang ada air kelapa dsb. yang ina tahu lah, version tomyam ni dipengaruhi oleh bahagian timur dan selatan thailand. macam kalau selatan thai, version diorang ni berkuah merah...tolong betulkan kalau salah ye..

Tomyam ayam

Bahan2
-ayam
-tomyam paste
-lengkuas
-serai
-halia
-cili padi
-bawang bombay
-daun limau purut
-sayur-sayur memeriahkan suasana (celery stalk, cauliflower,sweet beans, carrot)
-bawang putih bawang merah


1.Tumis bawang2 tu kecuali bawang bombay. masukkan air dan masak sampai mendidih. Masukkan bawang putih, serai, lengkuas, daun limau purut dan cili padi

2.Diikuti dengan tomyam paste tu. Then masukkan ayam.
Biar ayam sampai masak dan masukkan sayur.

3.Siap untuk dihidangkan

6 comments:

Ena said...

nampak menarik & terasa dah kat tekak nie.. sedap nye la kalo leh hirup kuahnya tu.. ;D

Adlina Husaini said...

bila buat sendiri baru puas nak adjust masam pedas ikut selera ^_^

alfa juliet said...

dlm byk2 tomyam memang suka tomyam merah...puas sgt makan

openid said...

Aduhai terliur dah tengok tomyam ayam tu. Tiba-tiba terasa nak makan thai food hehehe.

Di sini handmade soap tak semahal di Malaysia. Tapi bila hantar kat adik-adik untuk bagi diaorang guna, kos pos tu yang buat jadi mahal. Satu handmade soap 100g sampai kat Penang termasuk kos pos berdaftar RM40-50. Kalau guna pos biasa murah sikit tapi takut tak sampai.

Kami di sini dah tak guna sabun biasa sebab best pakai handmade soap. Kulit pun rasa sangat lembut sebab glycerin dalam handmade soap tak macam chemical dalam sabun yang selalu jual kat supermarket tu.

Lady of Leisure said...

sedapnya tomyam, ni pekena ngan telur dadar pun dah best ni kan.. btw, ikan kembung sambal kat bawah ni pun lady suka, makan ngan kicap manis skit perghh..

Nia said...

tomyam dengan air kelapa? serius tak pernah rasa. sedap ke?

instagram adlinahomemadescrub


up