candy buffet trend majlis perkahwinan

kalau ke majlis hari jadi, orang kawen, berendoi, cukur jambul, akikah
semua ada dessert buffet 
candy buffet
atau namakan apa jer
janji ada station khas yang diletakkan pelbagai manisan mulut 
dan
yang paling penting dihias mengikut tema majlis itu sendiri

gambar-gambar ni ina ambil dari internet
kongsikan idea cara nak hias candy buffet 















 kalau nak lagi senang contact
 The Pastelicious Party
016-461.4667 
sms/whatsapp/line/viber

untuk dapatkan quotation bagi tempahan 
candy buffet
 personalised vip table
photo booth 
 meja santapan beradap 
pelamin akikah 
 buaian berendoi 


job pertama The Pastelicious Party ialah menghias jamuan raya di 
Bahagian Hal Ehwal Imigresen, Kementerian Dalam Negeri 
dengan tema Elegant Blue

dan alhamdulillah
rata-rata feedback yang diterima sangat positif dan membina

insya allah lepas dapat gambar dari photographer
ina akan upload kat sini

(^_^)




senarai keperluan kehamilan

Salam readers..

Memandangkan banyak hits ke blog ni tentang kehamilan so ina nak share checklist keperluan barang untuk menyambut kelahiran anak

Clothing

Bil        Items      

1        Long sleeve                     
2        Long pants     
3        Short sleeve shirt         
4        Short pants         
5        Sleeveless bodysuit (jumper)                     
6        Romper                    
7        Binders (barut)                                       
8        Handkerchief                                
9        Mittens & Booties                  
10        Socks        
11        Hat                  
12        Bibs                                       
13        Long pants - outing                     
14        Baby T (Girl)               
15        Baby T (Boy)                     
16        Skirt  
                              
Feeding

1.        Breast pump
Avent ISIS
2.        Termos
3.        Feeding bottle 2 oz
4.        Teats
5.        Bottle and Teat Brush
6.        Sterilizer
7.        Warmer
8.        EBM Storage – Avent via cups
9.        Nursing pad (washable)

Nursery (baby cot)

1.        Baby cot & mattress
2.        Baby’s set pillow & bolster
3.        Baby’s pillow & bolster case; Lollipop (2 small, 1 big pillow & 1 pillow)
4.        Blanket
5.        Receiving blanket
6.        Nursing pillow

Bathing

1.        Bath tub
2.        Toiletries (travel pack)
3.        Hooded towel
4.        Cotton balls
5.        Cotton buds
6.        Baby comb / brush
7.        Baby manicure set


Diapering

1.        Changing mat
2.        Baby wipes
3.        Disposable diaper
4.        Napkins
5.        Nappy liner
6.        Diaper rash cream
7.        Safety pins


Traveling

1.        Stroller
2.        Infant carrier
3.        Travel bag


Mama care

1.        Nursing bra
2.        Maternity pad
3.        Disposable panty
4.        Nipple cream

Tapi kan..tak semua senarai di atas perlu beli.. beli yang wajib jer dulu.. ^_^

aisy bakal jadi abang insya allah



alhamdulillah
ina hamil lagi untuk kali kedua
setelah 3 tahun usia aisy hafiy pengarang jantung ina dan suami

self pregnancy test was done after a week i missed my period
positive even another line was faint

pergi ke klinik precint 9 untuk pengesahan
owh rupanya kena bayar RM20 untuk buat pemeriksaan kehamilan
semasa hamilkan aisy dulu, ina buat ujian di Hospital Kangar, balik raya tahun 2009
masa itu seingat ina tiada apa-apa bayaran dikenakan
mungkin polisi hospital semasa agaknya

doktor turut mengesahkan ina hamil namun masih belum kuat dan terlalu muda 
katanya, jangan berharap apa-apa
wah agak kasar bunyinya
maklumlah doktor muda

apa-apa pun cukup 8 minggu ina akan buat ujian lagi
dan mungkin pada masa itu sudah bolehdaftar buku pink yang kedua
seperti kehamilan pertama
ina masih lagi inginkan khidmat doktor pakar di hospital putrajaya
private wing
setiap perkhidmatan ada bayarannya 
namun kita boleh pilih doktor khusus untuk kita 
setiap bulan dipantau oleh doktor pakar yang kita pilih itu
dan doktor itu juga yang akan menyambut kelahiran adik aisy tahun depan
insya allah

namun doktor yang ina pilih dulu
doktor jamil
sudah tidak lagi berkhidmat di hospital putrajaya

semoga ina dapat pilih doktor yang selembut dia
sangat prihatin pemurah dan tidak berkira
selesa sangat di bawah pemantauan beliau walau dia doktor lelaki
ina rasa lebih dihormati sepanjang kehamilan, proses bersalin hingga post natal
berbaloi dengan bayaran yang dikenakan

ya allah 
semoga kehamilan kali ini lebih mudah dan menyenangkan serta tidak menyakitkan
kerana sesunguhnya suami saya, ya allah
tidak betah melihat saya sakit
hanya padaMu saya berserah dan memohon perlindungan
amin ya rabbal a'lamin



berjumpa arwah setelah setahun pemergiannya


wan,
sudah setahun pemergian wan

wan,
semalam kita bertemu dalam mimpi nami
buat pertama kali setelah setahun pemergianmu

khamis malam jumaat yang lalu telah kuhadiahkan bacaan yasin buatmu
semoga bacaan itu sampai padamu
semoga bacaan tiga kul tika ku terjaga daripada mimpiku setelah berjumpa denganmu
 turut jua sampai padamu

mungkin kehadiranmu semalam menyapaku
menegurku untuk terus kerap menghadiahkan bacaan quran buatmu
insya allah wan
terima kasih atas peringatan itu

 


keluarga mama dan lang menziarahi wan bersama-sama dan membacakan tahlil pada wan 
aildilfitri 2012
kampung pulau timbul, tunjang, kedah

fenomena buttonmybuttons dan tudung aidijuma

butik buttonmybuttons mencetus fenomena baru dalam dunia fesyen di Malaysia
perekanya memberi nafas baru di dalam penerapan penggayaan baju kurung moden yang mempunyai elemen vintage dan semestinya 'bow' yang menjadi 'signature' rekaannya

ina tidak ketinggalan untuk mencuba baju rekaan pemilik buttonmybuttons ini 
namun kerana harganya yang agak tinggi bagi ina, cukup sekadar sepasang baju kurung moden buttonmybuttons menjadi penyeri aidilfitri 2012 yang baru sahaja beralu


perekanya menegaskan bahawa sepasang baju kurung ini boleh digayakan dengan pelbagai cara
paling mudah, kain mahupun baju kurung tersebut boleh digayakan semula dengan padanan pakaian yang lain

tudung aidijuma juga menjadi pilihan ina
kombinasi di antara inner dan outer bawal mencipta gaya baru dalam penggayaan tudung bawal pada masa kini
terima kasih kepada datin juma kerana mencetuskan kembali fenomena pemakaian bawal dengan nafas baru


bersama mr husaini, my roomate aka housemate aka friend aka husband aka everything
aisy tahun 2012 mempunyai perangai baru
tidak gemar bergambar
tidak gemar berjumpa ramai orang
mahupun menerima pemberian duit raya
namun pabila berkongsi cerita dgn deq nadia yang anaknya juga sebaya, ternyata itu 'fenomena' yang turut melanda anaknya tahun ini hehehe

lagi gambar raya 2012 untuk diabadikan di dalam blog yang sudah lama tidak ina kunjungi walau pun bertambah follower dari hari ke hari
terima kasih atas kunjungan saudara saudari ke mari ^_^







Panggung Wayang Innocent of Muslims terbelah dua


hari ini banyak sangat kiriman whatsapp, facebook dan email yang masuk mengenai sebaran berita panggung wayang yang terbelah dua ketika menayangkan filem haram Innocent of Muslims 

tapi sebenarnya tipu belaka. gambar yang dikongsi merupakan runtuhan yang berlaku di Chile pada tahun 2010

memang penayangan filem itu harus dibantah dan semua pihak yang terlibat di dalam penghasilan filem berkenaan harus di bawa ke muka keadilan kerana tidak menghormati agama Islam khususnya dan secara amnya mencabul kehormatan kepercayaan manusia

stop distributing the picture
jangan cepat percaya dan melatah dengan sebaran berita panas macam ini

malah twitter abby abadi sendiri menyebarkan hal palsu ini namun beliau telah memohon maaf atas penyebarannya.


*ina pinjam gambar twitter ni daripada blog kfein


BUDGET MANAGER APPS for Android Smartphone


salam 
adoiyai lamanya tak hapdet ini blog
ada silent reader tu yang complaint, hehe you know who you are
i got to know her pun lepas dia mai buat treatment facial kat Manjadiri
^__^

k back to subject
sejak pakai android ni rasa macam rugi sangat tak beli dari dulu
macam-macam application ada dan free jer
seb bek tak beli belakberi

nak citer pasal wat budget.. korang pun mesti wat juga kan
cheq ni poyo dok buat tapi tulis jer dalam note book then tinggal kat umah

now with budget manager apps ni boleh track your expenses daily, monthly and even yearly
bagus sangat sebab boleh tau berapa banyak dah expenses dibuat dan balance income ada berapa
citer kat geng kite tu si RedgurlCraft
dia pun dah terpengaruh and hooked dgn application budget manager tersebut

sesuai juga untuk sesapa yang ada business sendiri
tak yah lagi nak isi buku tunai tu
key in je dalam apps tersebut dan boleh tengok record income and expenses

sebut pasal business, cheq cuba masuk dunia business yang baru selain daripada yang dok ada la ni Manjadiri Home Beauty Salon..
nanti cheq citer business apa na..
tapi memang berdebar & bersemangat sangat nak wat job..
partner cheq habaq maybe dah ada job untuk bulan 7..insya allah..

k..nnt cheq hapdet lagi..
nak p rehat sat..
senggugut is killing me :(

p:s: 
nak download apps tu senang jer
pergi apps store
type budget manager
cari icon ni
then download
senang jer ^_^


test post

test test post from apps.


Published with Blogger-droid v2.0.4

First time cash out Nuffnang



orang dah berkoyan-koyan duit dalam nuffnang tu kan..
cheq baru lepas sikitttt je dari seratus
hehehe..
tapi tetap nak wat post pasal cash out ni sebab ibarat dapat duit terpijak

blog ni medan luahan perasaan
blog ni juga untuk suka-suka
juga termasuk sebagai ruang mempromosikan Manjadiri Home Beauty Salon

tak penah nak tension-tension sebab nak kejar post 
tak de rasa nak kejar rating
sebab semuanya atas dasar suka-suka

tapi daripada suka-suka boleh juga dapat duit
kira rezeki lah kan..
alhamdulillah..
^_^

Kisah hakim di Indonesia yang patut dicontohi di Malaysia




Sangat mengharukan, seorang hakim bernama Marzuki di Mahkamah Indonesia berasa sebak dengan penerangan pesalah seorang nenek tua yang mengaku salah mencuri ubi kayu.

Di ruang mahkamah pengadilan, seorang hakim duduk termenung menyemak pertuduhan kepada seorang nenek yang dituduh mencuri ubi kayu. Nenek itu merayu bahawa hidupnya miskin, anak lelakinya sakit, dan cucunya kelaparan. Namun pengurus ladang tuan punya ladang ubi tersebut tetap dengan tuntutannya supaya menjadi iktibar kepada orang lain.

Hakim menghela nafas dan berkata, “Maafkan saya, bu”, katanya sambil memandang nenek itu.

”Saya tidak dapat membuat pengecualian undang-undang, undang-undang tetap undang-undang, jadi anda harus dihukum. Saya mendenda anda Rp 1 juta (lebih kurang RM350) dan jika anda tidak mampu bayar maka anda harus masuk penjara 2.5 tahun, seperti tuntutan undang-undang”.

Nenek itu tertunduk lesu. Namun tiba-tiba hakim menbuka topi hakimnya, membuka dompetnya kemudian mengambil & memasukkan wang Rp 1 juta ke topinya serta berkata kepada hadirin yang berada di ruang mahkamah.

‘Saya atas nama pengadilan, juga menjatuhkan denda kepada setiap orang yang hadir di ruang mahkamah ini, sebesar Rp 50 ribu (lebih kurang RM17), kerana menetap di bandar ini, dan membiarkan seseorang kelaparan sehingga terpaksa mencuri untuk memberi makan cucunya.

“Saudara pendaftar, tolong kumpulkan denda dalam topi saya ini lalu berikan semuanya kepada yang tertuduh.”

Sebelum tukul diketuk nenek itu telah mendapatkan sumbangan wang sebanyak Rp 3.5 juta dan sebahagian telah dibayar kepada mahkamah untuk membayar dendanya, setelah itu dia pulang dengan wajah gembira dan terharu dengan membawa baki wang termasuk wang Rp 50 ribu yang dibayar oleh pengurus ladang yang mendakwanya..

Kisah ini sungguh menarik dan boleh di share untuk menjadi contoh kepada penegak undang-undang di Malaysia agar bekerja menggunakan hati nurani dan mencontohi hakim Marzuki yang berhati mulia ini


source : pakbelang

Wordless not only on Wednesday


comel & meaningful
 ^_^


Tips merawat hati yang luka



Menangis- Menurut kajian, cara luahan hati atau perasaan yang terbaik adalah denganmenangis. Mungkin anda kelihatan sangat teruk untuk beberapa hari mengikut jenis kekecewaan yang anda alami. Teruskan dengan tangisan anda tetapi pastikan ia tidak mengambil masa yang terlalu lama. Pasti selepas anda sudah puas menangis akan berlaku perubahan yang ketara di dalam kehidupan anda. Anda seharusnya perlu untuk melakukan sesuatu yang mampu untuk membahagiakan daripada meratapi kesedihan yang dialami.
Luahkan perasaan dengan kenalan yang rapat- Suatu kekecewaan yang dialami tidak seharusnya dipendam, sebaiknya ia perlu diluahkan. Luahkan perasaan terhadap orang yang anda percayai. Jangan pendamkan perasaan sehingga ia mampu untuk mempengaruhi anda melakukan tindakan yang tidak sepatutnya. Menurut kajian terhadap mangsa yang pernah cuba untuk membunuh diri, lebih 80% bersetuju bahawa mereka tidak meluahkan perasaan mereka kepada orang lain. Antara alasan mereka adalah kerana tidak mempunyai mana-mana perhubungan yang rapat dan tidak mahu menyusahkan orang lain. Ia sememangnya satu tindakan yang salah sekiranya anda memendamkan perasaan.
Sibukkan diri- Suatu kesedihan akan terus menjadi teruk sekiranya anda hanya memikirkan mengenai kesedihan itu. Lakukan sesuatu yang mampu untuk mengalih pemikiran anda. Anda juga boleh membuat perancangan untuk masa depan. Adakah anda akan terus menangis untuk jangka masa setahun dari sekarang? pasti tidak bukan. Lebih baik anda memikirkan mengenai perancangan yang sepatutnya dilakukan daripada memikirkan mengenai kesedihan yang telah dialami. Tinggalkan kesedihan yang dialami dan jadikannya sabagai pencetus motivasi untuk anda terus berjaya pada masa akan datang.

source: internet

Jangan bazir duit beli supplement


Dari penyelidikan yang terkini oleh para saintis kesihatan, ada beberapa supplement VITAMIN yang amat berbahaya.

Pengambilan Vitamin A dan E , samada sikit atau banyak, akan memberi kesan dahsyat pada tubuh badan. 

Malahan pengguna VITAMIN E melonjakkan risiko mendapat PROSTRATE sebanyak 17%.

Manakala campuran Vitamin A dan beta-carotene pula akan meningkatkan risiko mendapat CANCER PARU-PARU sebanyak 18%.

Penggunaan VITAMIN A & E seharusnya hanya digunakan oleh pesakit yang tidak punya fungsi menjana VITAMIN tersebut oleh badannya sendiri. 

Badan kita sudah cukup mendapat Vitamin A & E melalui makanan harian SECARA NATURAL. 

TAPI KINI, ADA BEBERAPA PRODUK HARIAN DI DALAM SUPERMARKET YANG MENULIS " ENRICHED WITH VITAMIN A & E ".  Ini supplement otomatis sumbangan PEMBUAT walaupun tak pernah diminta oleh pengguna pun.

Seolah-olah ini adalah BAIK UNTUK KITA, sedangkan produk seperti ini MELONJAKKAN RISIKO PENYAKIT. KITA SEBAGAI PENGGUNA BERHAK MEMPERSOAL PEMBUAT MAKANAN dalam hal ini. Dalam keadaan jahil, mereka sedang menyumbang sakit kepada Rakyat Malaysia.

Untuk Vitamin C pula, ia kurang bahaya kerana sangat mudah larut di dalam badan. Jika berlebihan akan dibuang oleh badan melalui air kencing.

Pengambilan Vitamin C adalah baik untuk memperpendekkan jangkamasa selsema dan flu. Namun ia tidak boleh menghalang  jangkitan virus selsema dan flu.

Bahaya Vitamin C hanya apabila diambil lebih dari 500gram sehari. Ada beberapa kes yang menyebabkan batu karang dalam buah pinggang.

Selain supplement, Vitamin C banyak ada dalam produk AIR JUS KOTAK dan SIRAP. Jangan biarkan anak-anak dan diri sendiri meminumnya dengan kerap.

Tip Panduan Memilih Taska/ Pusat jagaan kanak-kanak


Tip Panduan Memilih Taska/ Pusat jagaan kanak-kanak

Ada beberapa tips dan kriteria pemilihan pusat jagaan kanak-kanak.
Mesti berdaftar.
Taska dan pusat jagaan mesti berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat dan tadika pula dengan Jabatan Pelajaran.
Berjumpa, bersemuka dan berbincang dengan pengusaha/penyelia.
Hasil perbincangan itu puan dapat melihat dan menilai sendiri bahawa dia mengetahui sedikit sebanyak mengenai tata cara, peraturan dan penjagaan anak-anak.
Pastikan dia itu seorang yang mesra, peramah dan penyayang. Daripada situ juga puan boleh menilai sama ada dia mempunyai pengalaman, terlatih, minat pada tugas dan ikhlas.
Jika dia suka kerja itu, maka anak anak kita akan gembira. Keikhlasan, pengalaman dan pendedahan latihan sangat penting.
Kebersihan.
Pastikan puan masuk ke dalam kelas dan melihat dapur. Pastikan ia dalam keadaan memuaskan.
Bayaran Yuran.
Puan perlu bertanya dengan sejelas-jelasnya dan kalau memungkinkan boleh tawar menawar jika yurannya terlalu mahal. Buat perbandingan dengan pusat jagaan lain. Tanyakan juga bayaran lebih masa jika puan lambat mengambil anak.
Program.
Pastikan pusat itu mempunyai program tersusun supaya anak-anak mendapat pengisian mental, jiwa dan emosi sewajarnya.
Takaful.
Pastikan pusat itu mempunyai insurans takaful.
Kegiatan membabitkan ibu bapa.
Adakah mereka menggalakkan kegiatan seumpama?
Peraturan taska/tadika/pusat jagaan. Pastikan pusat jagaan mempunyai peraturan dan simpan satu salinannya.
Keceriaan.
Pastikan suasana riang dan ceria di sekitarannya. Suasana banyak faktor penggalak pengembangan minda anak-anak.
Fardu ain.
Ada tadika dan pusat jagaan menawarkan pembelajaran fardu aini. Bagaimanapun, puan perlu pastikan bagaimana mereka menekankan kegiatan amali mengambil wuduk dan solat.
Bayaran balik.
Puan perlu bertanya mengenai bayaran yang telah dibayar jika bertukar fikiran sebelum habis sebulan anak dihantar ke situ. Bolehkah puan dapatkan sebahagian bayaran balik daripada yuran yang dibayar? Ramai ibu bapa tertipu dalam perkara ini.
Bagi anak yang berumur empat tahun, mereka boleh dihantar ke taska, tadika atau pusat jagaan.
Saya lebih suka menghantar anak ke taska kerana konsep bermain sambil belajarnya yang lebih bebas dan sesuai pada tahap usia ini.
Senyum selalu. Banyak berdoa dan tawakal. Insya-Allah, semua masalah boleh diatasi.
Oleh Rosnah Ahmad, pengurus dan pengusaha taska.
serikasih.com

Edit gambar dengan pixlr online





korang boleh spot tak apa perbezaan di antara dua gambar kat atas tu??
sure you guys can tell the different ^_^

ina edit the second picture tu using pixlr
ala yang ina citer kat entry sebelum ni

memang tak berapa menjadi sangat..sebab ina amatur jer..
tapi yang nak highlight di sini ialah web pixlr tu
kalau sesiapa yang takde perisian adobe photoshop
boleh edit gambar guna pixlr  
sebab function dia lebih kurang macam photoshop jugak
best!!

*gambar diambil ketika makan malam di gambang waterpark, kuantan pahang*
*tema bollywood, orang lain pakai pakai sari, kurta bagai tapi puan ina dan encik suami tak ikut tema pun*

Style shawl untuk muka bulat


korang suka pakai shawl?

fenomena pakai shawl ni dah lama kan..especially masa yuna baru naik dulu..tapi la tak best sangat dengan fesyen turban tu..tapi dia retis...boleh je pakai apa pun..
kena pelik-pelik sikit baru ada personaliti tersendiri

pastu glamer balik tudung bawal sebab adanya datin norjuma yang sentiasa 'berbawal' ke mana sahaja even ke majlis-majlis terkemuka

namun shawl tetap sentiasa hot n spicy 
sebab adanya hana tajima dan blogger-blogger yang rajin buat tutorial dalam youtube..
hasilnya puan ina pun terpengaruh nak mencuba dan menggayakannya hehe

tapi puan ina ni mukanya bambam dan bulat
bak kata makcik timah, macam pinggan nasi tambah gitew..
bak kata encik suami, senang je nak cari ina dalam gambar ramai-ramai..cari je yang paling tembam 
ahahahha 
*tapi dalam hati $%^&*%^$%
^_^

so dengan beraninya nak show off kat blog sendiri ni
so that sapa dok type keyword shawl untuk muka bulat dapat le idea once come to this blog

*banyak kali jugak dalam statistik ada cari shawl muka bulat kat blog ina ni*
memang encik google pun tau saya muka bulat bam bam..
uhuhuhuhu


yang ni tak berapa sesuai sebab nampak leher kecuali pakai inner neck
dalam tu ina pakai anak tudung syria cotton jer



yang ni memang gaya biasa dok pergi kerja
takde cara lain dah
cuba juga cara lain tapi bila sampai office terus singgah kat toilet ubah balik hahaha
lokasi penggambaran syiok sendiri ialah di dalam bilik Manjadiri Home Beauty Salon sayer ^_^




ni kata cik farah alwani senget tu..tudung tak siap heheheh
ada aku kesah??? janji takyah pakai brooch bawah dagu wat aku gatal-gatal je
ni style longgar-masuk-angin guna 3 jarum peniti ajer ^_^


oklah
korang kalu rasanya nak muntah..
silakan...hehehehee


instagram adlinahomemadescrub


up