IUD oh IUD

salam gegirl
sapa yang penah baca entry ina
sebelum ni pasal mimpi mengandung lagi
sure terperasan pasal IUD

ina sebelum ni memang pakai IUD
sebagai mencegah kehamilan

tup tup..
bulan 5 langsung ina tak mai period
tu dia dalam hati dok pk bukan-bukan

p check kat klinik presint 9 tu
dia scan tengok
lah..IUD ina beralih tempat daaa..
so kena removed mende alah tu

cerita pasal removed ni
aduyaiiiiii senak sakit segala bagai
rasa macam orang seluk kat bawah tu
pastu pusing-pusing kat dalam rahim kita
sakit wooooo

pastu doktor tu syak ina mengandung luar rahim
hah tudia cerita baru pulak dah
kena p ambik darah plus bayaq RM50 untuk buat test
sebab kena hantaq ke lab swasta untuk prosedur tu
kat klinik tu tak de function dia

kalau btui mengandung luar rahim
kena operate la pulak
kalau tak, merbahaya..boleh meninggal..
ya allah panjangkanlah umurku..

****

dah dapat result
hepy siot
sebab tak de pape 
result negative
esoknya mai period macam besa
tapi period kali ni sakit sangat
lama and heavy flow..
maklumlah..dah terganggu alirannya..

****

la ni tak pakai dah IUD tu
doktor tu telefon suh mai klinik
samada pasang balik
atau makan pil perancang

ish tamau makan pil tu
kacau hormon
kalau google
antara penyebab utama kanser orang pompuan ni
sebab makan pil tu la..

jadi..
apa cer?
cheq tak mau lagi mengandung wat masa ni
no entry kah solutionnya?
ish buat dia cari lain naya..
erm..
'kondominium' kot...hehehe

****

sory yer
kalau sapa yang sensitif
ina selamba je citer kat gegirl semua
sebab bagi ina ni perkara normal
untuk setiap pasangan berkahwin..

****

la dok kutip ilmu kat kakak2 kat opis
hehe banyak petua and tip tuk tak nak bagi lekat
korang ada tips? malu nak komen, meh la email kat ina
adlina84@yahoo.com
hehe..


19 comments:

mummy-aulia' said...

x senonoh makcik ni..tp xpa..aku tau,hg mmg selamba..sakit ek weh kene seluk?aku kne seluk time cek bukaan tak sakit sgt pun..biasa je.
kondominium je la ina..insyaAllah selamat.. :)

Adlina Husaini said...

dia bukan seluk
tu *ibarat

tapi dia masukkan mulut itik tu
bukak jalan

hayooo kuaq ayaq mata tauuu

hehehe yezza..kondominium satu ^_^

azimah said...

kih kih... gelak kuat imah baca citer Ad ni.. sure suspen je kan kalo btl pregnant luar rahim. bahaya gak ek pakai iud, bleh plak dia terlari. hehe

pasal pil perancang tu kan, ada tambahan sket. imah ada terbaca ianya boleh galakkan pertumbuhan jeragat kat muka kite.. ee takut.

NOORWAHIDAH MOHD RIDZUAN said...

cube try mercilon.doktor suggest pil tu tuk kita, dia cakap bagus.x de side effect langsung. plus u takkan gemuk ..

Adlina Husaini said...

btui tu imah..memang problem tau kalau makan pil tu

tu la..
iud tu beralih
lasak sgtkan diriku???
hihihi

nak pasang balik
ish pikiaq banyak kali woo
tak nak lah..
byk risiko

Adlina Husaini said...

mak ina pun citer pasal mercilon tu
geng opis dia ada yang makan ubat tu

nanti ina google pasal tu eh

sI tEDI said...

i bawah umur. tapi i baca je. amek ilmu.

pernah dgr pasal IUD. tapi x tau detail. dia di apsang yek?

ehmmm..

moga kamu sihat2 adanya

Lady of Leisure said...

lady pengantin baru lagi ina... ekekeek... masih malu2 kucing... meowww...
:D

Ena said...

hehehe..

ena pakai apa? tak da kondominium.. tak de pil perancang dan tak de iud juga.. yg ada cume... hehehe.. tetibe malu nak tulis.. rasa2nya ina tau dah kot.. ;)

Adlina Husaini said...

hehe tedi ambik2 le ilmu kehkehkeh

Adlina Husaini said...

hehee lady meowwww

Adlina Husaini said...

wah ena, selamat eh??

smms said...

hik hik xpe open minded kan ..
i pun planning tapi x pakai apa2, pil sbb betoi takot hormon jadi lain xpasl2 gemuk naya den, IUD mmg xpakai sbb da dgr cite punca kanser rahim tau, so kita plan sndri2 ja org kata "bela cicak" hihihihi ... or ina pakai inplano la yag kat lengan tu .. tapi mahai rm5rat ..

Adlina Husaini said...

owh ye ke..seb bek tak pakai iud dah..

eh bela cicak? tak penah dengaq pun..camner tu??

Adlina Husaini said...

implanon tak berani gak, staf kat opis ina ni kena buat minor operation sebab implanon dia termasuk dalam and berubah dari kawasan asal

~~*Lady Salwa*~~ said...

Salam ziarah...hehe

Erm, sebelum ni makan pil - yasmin. so far ok la, kulit pun jadi cantik, jarang la naik jerawat. tapi masalahnya selalu rasa letih yang teramat sampai rasa macam nak tidoq ja... baru sebulan lepas berhenti... hehe

Lepas berhenti memang jadi cergas balik. so, sekarang ni rancang sendiri2 je... hehe. Nasib la, kalau terbabas tu sendiri mau ingat la... hehe

Ekceli ada satu senaman lepas 'tet' tu. Kakak saya amalkan memang 3 tahun la jarak anak no.2 & 3... Nak tunjuk tak nampak lak satgi... hehe

Adlina Husaini said...

wah senaman camno tu kak..meh la habaq mai kat kami semua nehhh =D

Miss Q said...

kondominium takut tak dan-dan nak pakai nye karang! hik3.. pil ke apa bagai memang banyak ganggu hormon ekk.. ada kawan jadi badan gemuk!! Tp org kata the best is Pil Yasmin. Kulit pun jadi cantik hokehh

ChemiEma said...

1st time saya ada amik depo-provera injection, protection for 3 months. Doctor rekomen tu sebab sy still BF. Alhamdulillah, mmg susu terus ada sampai skang nih..period ok for the 1st 2 month, tapi masuk 3rd month, period mcm tak henti2 pulak..tapi takdela banyak,sikit2 je. doktor cakap sebab perubahan hormon. Skang stop kejap nak tengok amacam..at mean time berjaga2 sendiri je la..tapi sgt bahayass..

ena, awak guna apa...tak paham la...?sori agak lemmm sket..

instagram adlinahomemadescrub


up