Cara didik anak minat membaca dari kecil

Tips ini ina baca di website baby center. Sebagai ibu bapa, tentu sekali kita mahukan yang terbaik untuk si manja kita. Jadi, ina berharap sekiranya kalian ada lagi tips berguna dalam mendidik anak, sudikanlah dikongsi bersama untuk panduan for us, the first-time parent..

Cara untuk kita mendidik anak untuk minat membaca dari muda aka how to raise a reader:

Jadikan saat membaca buku waktu bermanja
-letakkan dia diatas riba kita
-read the story aloud
-si manja bukan sekadar enjoy mendengar dan melihat buku tersebut malah dia akan merasa sungguh selamat dan disayangi dengan perhatian padanya yang tidak berbelah bagi

Jadikan masa membaca satu amalan / ritual
-amalan 'bed-time-story' sangat digalakkan
-namun begitu, jangan hanya tunggu waktu hendak tidur sahaja, cuba wujudkan ritual-ritual baru seperti a just-home-from-daycare story, dinner-story, bathtub-story etc
-bila anak dah biasa dengan rutin tersebut, ia akan menjadi satu saat yang menenangkan dan mudah untuk kita berinteraksi dengannya.

Pilih buku yang sesuai
-ina suka pilih jenis board book. ianya sebesar saiz tapak tangan yang mudah untuk anak kita pegang
-selain daripada itu, gambar dan warnanya terang serta menarikh perhatian aisy
-ina selalu beli di carrefour, mydin, pasar malam.
-harganya dari RM4.50-RM9.50
-pilih buku yang berwarna-warni, terang dan ilusi/gambarnya adalah realistic

Ulang.ulang.ulang
-tentu sekali kita sebagai ibu bapa akan merasa jemu bila si anak asyik request cerita yang sama sahaja for the past month.
-the reason children love to read the same stories over and over and over again is that they're so thirsty to learn

Berlakon
-ibu bapa perlu lakonkan watak di dalam cerita tersebut

-walaupun ia akan memanjangkan tempoh pembacaan
-tetapi ia banyak menyumbang ke arah mencetus daya kreativiti anak dan menarik perhatiannya untuk terus membaca bersama.

Pilih buku mengikut kegemarannya
-jika anak kita sukakan aktiviti berenang, melawat zoo, bermain bola
-belikan buku yang berkisar tentang aktiviti tersebut
-ini antara penyumbang utama menarik minat mereka untuk membaca dan berdamping dengan buku

Visit library
-biarkan dia bebas bermain dengan buku-buku di perpustakaan
-tapi ina bawa aisy lepak di MPH alamanda itu jer
-namun begitu, hati merasa puas dan gembira tatkala dia mula bersila dan pilih buku yang dia minati dan mula selak satu demi satu helaian buku tersebut sampai nak ajak balik pun tak nak hihi..

Push play
-banyak buku yang mahal-mahal di pasaran mengandungi CD atau kaset
-tetapi tidak semua kanak-kanak yang gemar mendengar sambil membaca
-si kecil lebih appreciate buku kerana dapat berinteraksi dengan ibu bapa
-namun, jika si kecil berminat mendengar CD tersebut, mainkan sambil kalian berdua meneruskan aktiviti membaca bersama bagi menambah variasi dalam aktiviti membaca

Jangan jadikan buku sebagai hadiah
-kalau baby makan, mummy hadiahkan baby buku baru
-jangan jadikan aktiviti membaca suatu umpan kerana apabila aktiviti ini menjadi sistem untuk kita mendisiplinkan anak, ia bukan lagi suatu pengalaman yang positif dan menarik buat si kecil
-kita boleh mencuba untuk mendiamkan anak yang lasak dengan mengajak si manja mendengar cerita dan membaca bersama

****

Banyak keluhan kedengaran mengenai si manja yang tidak mahu duduk diam dan susah untuk fokus ketika sesi membaca buku diadakan.
Biasalah, kanak-kanak berbeza..ada sesetengahnya yang lebih minat dengan aktiviti melibatkan motor skill. Jadi, terdapat beberapa cara untuk kita deal dengan si kecil begini:


Jadikan amalan bercerita (storytelling) sebahagian daripada aktiviti harian
-matlamat utama kita ialah untuk mendidik anak meminati buku
-promoting reading readiness is more than reading a traditional book
-oleh itu, jadikannya sebagai amalan seperti apabila berada di dalam kereta, kita boleh bercerita kepadanya atau kita tunjukkan gambar yang selalu menarik perhatiannya, dan minta dia pula yang bercerita kepada kita.
-dengan menjadikannya sebagai suatu rutin harian, lama kelamaan si manja yang tidak betah untuk duduk diam akan menjadi seorang yang rajin membaca dan menjadi narrator kita pula suatu hari nanti.

Point out words everywhere
-tunjukkan apa sahaja perkataan yang anda jumpa sehari-hari
-perhaps perkataan pada fridge magnet atau tanda STOP di simpang jalan
-selain daripada itu, labelkan objek di rumah dengan perkataan yang sesuai seperti shelves yang menyimpan alatan permainan si manja
- try drawing a heart or smiley face with a simple "I love you," which will help get your toddler excited about the meaning behind words.

Talk
-children from families who converse at the dinner table have larger vocabularies, according to researchers at Harvard University.
- bercakap dengan si manja amat perlu dan jangan tkaut untuk menggunakan perkataan dan ayat yang complex
-galakkan si manja untuk bertanya dan terangkan kepadanya dengan penuh kasih sayang dan perhatian
-toddlers are curious and wonder endlessly about the world, so don't be shy about trying to explore her interests with her.

Demonstrate your own love of books
Your child wants to imitate you. If she sees books all around the house and knows that you like to settle down with one whenever you have a moment to yourself, she'll learn that books are essential to daily life. Modeling your own love of reading is more powerful than making your child sit through a rigid story time.

Books for you
Numerous books have been written for parents who want to nourish a love of reading. Try Jim Trelease's The Read-Aloud Handbook, E.D. Hirsch's Books to Build On, Elizabeth Wilson's Books Children Love, and Bernice Cullinan's Read to Me: Raising Kids Who Love to Read.









9 comments:

mrs.ecam said...

wahhh bgs la tips ko ni....aku br nk try ank aku lak dh besooo...xpela yg pntg buat n try kan

Adlina Husaini said...

betui2..tak kira bila dan di mana..kita kena semai semangat membaca ni..

*penat otak aku mengarang sambil translate apa yg patut.ada gak yg appreciate..hehehe

Nur Hawa Mohd Zin said...

Dulu kak waktu kecik awe suka bace buku2 Princess from Disney macam Snow White, Cinderella dan sume lah...heheh..buku mickey pun ada..seronok je dapat buku

Adlina Husaini said...

awe, akak pun ada koleksi Disney tu..igt lagi..saiz buku2 tu besar sgt..mana ntah mak akak belikan..

Nur Hawa Mohd Zin said...

ha'ah kak..buku dia besar..besar...hehhe..sampai skunk awe minat watak2 Disney tu...hehe

NOORWAHIDAH MOHD RIDZUAN said...

info yg bagus. qistina suka lepak kat popular bookstore sambil amik macam2 buku dan dok kat reading corner yg comel =)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Bagus info ni..
Lily klu stiap kali kuar..mmg x ketinggalan singgah popular book..
bawa Qis baca2 buku..sedari keciklah nk pupuk minat membaca diorg kan..

Adlina Husaini said...

wahidah,buat kat umah reading corner yg comel cam popular tu hihi sure qistina suka

Adlina Husaini said...

lily, betul tu..dari kecik dah kena develop ^_^

instagram adlinahomemadescrub


up