azam 7 : kuih cara jagung


yang ni menu berbuka semalam (15/08)
resepi cedok kat internet

mula2 p giffarine beli product yang orang order pastu balik kona p pasar borong selangor, cari bahan2 and loyang buat kuih cara ni. alhamdulillah, jumpa juga tapi nipis sikit loyang tu tak macam mak2 kita punya so kena masak guna slow fire, kalau dak nanti terhangit pulak. tapi RM 12 je loyang tu..kalau nak tebal mesti mahal lagi

first time niii buat kuih cara sendiri ihihi..

Resepi Cara Jagung

Bahan2 simple je:
tepung gandum
susu segar (ina ganti guna santan)
garam
jagung (ina guna jagung krim dalam tin)
gula
esen vanila
pewarna kuning (ina tak guna pun)

1. Bancuh tepung + susu/santan + garam secukup rasa
2. Gris loyang dengan minyak dan tuang adunan 
3. Tabur jagung dan gula 
4. Biarkan hingga cukup masak dan sedia dihidang

4 comments:

Ena said...

Syabas.. heheh..
ok la tu sbbb ena tak pernah buat sendiri tapi cuba pernah bantu mak buat dolu2.. hahaha.. tu pun kuih cara yg warna hijau tu.. ;D

::fadxieza:: said...

bulan2 pose ni ramai btol org tulis entry pasal mknan..
huhu..
dugaan2..
:p

Nur Hawa Mohd Zin said...

sedap..sedap...kuih senang dan best...heheh...

Lady of Leisure said...

huwa bestnya dapat wat kuih cara.. cara jagung lak tu nmpak sedap.. lady dok cari acuan tapi lum penah jumpa lagi..

instagram adlinahomemadescrub


up