kenapa orang suka kerja kerajaan

source: emel
kaler ijau pendapat ina, kaler itam and oren tu copy dr emel

Kenapa ye ramai orang suka sangat kerja dengan goverment ini?
Walaupun gaji takde la banyak mana, tapi ramai yang mengimpikan bekerja di sektor awam. Ramai orang suka kerja kerajaan mungkin kerana kelebihan - kelebihan ini:


1.Elaun perumahan
2.Cost of living allowance (COLA)
3. Imbuhan tetap khidmat awam (Itka)
4. Kenaikan gaji setiap tahun >>
swasta pun naik gaji juga, ingat lagi masa keja ngan bank rimau dulu, yearly increment byk siot compare la neh hihi
5. Kemudahan pinjaman komputer dan kenderaan >>
yang ni sapa ada KWSP boleh ambil duit kat akaun dua
6. Cuti tahunan mengikut kelayakan >>
ngan bank rimau dulu cuti banyak lagi compare la ni
7. Cuti bersalin >> private pun ada
8. Pinjaman perumahan >>
rate bank pun la ni ada yang lagi murah
9. Caruman KWSP atau pencen >>
sapa kerja tak kira private or gemen mesti la ada menda neh
10. Bersara pada umur 58 tahun >> bank lama lagi kot
11. Peluang kenaikan pangkat >>
hehe i like..
12. Peluang melanjutkan pelajaran >>
private pun ada tapi tengok pada company juga lah
13.Peluang untuk berkursus dari semasa ke semasa >>
same goes to no 12
14. Lebih banyak masa diluangkan bersama keluarga >>
ish ni alasan tak boleh blah, tak tengok time hujung tahun or time nak buat bajet, siap ada yang tido kat opis tau..


Akan tetapi bukan mudah untuk memasuki sektor awam ini jika tidak tahu selok belok melepasi temuduganya.


Ina ingat lagi, ina ambil exam PTD lepas grad dulu (2006)
Exam dari pagi sampai petang, last paper essay BI dan BM
Rasa macam susahnya..rasa penat sangat otak hari tu berfikir
Tapi alhamdulillah pas dan boleh teruskan ke stage seterusnya..

Ada tak sesiapa yang pergi exam SPA bebaru ni?
Hopefully tak susah sangat dan boleh lepas untuk ke tahap seterusnya =D

.

.

.
Ina rasa la ni kerja ngan kerajaan mencabar tau..especially kerja kat MOF ni, melibatkan hal kewangan negara..tepuk tanya dada selera..
keja kat mana pun tak pa, yang penting keikhlasan dalam melaksanakan tugas yang di amanahkan..

2 comments:

Ena said...

Betul tu.. keje kat mane3 tu same jer.. yg penting kene ikhlas buat keje.. amanah & bertanggungjawab.. sbb kat mane3 pun ada masalah kan!.. heheh..

lin muhamad said...

ena ptd ye?hehehe...sya gi exam ptd sekali je.hehe..byk sgt examnye..tu pun tak lepas.hehe

instagram adlinahomemadescrub


up