soalan exam ptd

ina tengok ada few webs yg jual tips ptd
katanya lepas baca ebook diorang tu confirm lulus lah
ina pun tak pasti kebenarannya sebab tak pernah tgk kandungan ebook tersebut

kawan sekolah ina dipanggil untuk menghadiri exam tu tak lama lagi
cuma dia dalam dilema nak pergi exam ptd atau kpli sebab tarikh yang sama
pastu ada blogger lain yang nak pergi exam juga

jadi dengan rendah dirinya, ina nak kongsi tips berjaya dalam exam ptd
ianya berdasarkan pengalaman peribadi ina sendiri
dan alhamdulillah, berkat doa dan usaha, sekali ambil lepas

exam ptd ada beberapa stages
memakan masa sehari la juga

ada 2 bentuk soalan iaitu objektif dan esei
soalan objektif merangkumi math, sahsiah dan pengetahuan am

  • soalan math mudah tapi takcukup masa so pandai-pandai adjust time dan mencongak sebab tak boleh bawa masuk kalkulator
  • soalan sahsiah tu jawab sejujurnya, be yourself..
  • pengetahuan am meliputi semua aspek termasuk hiburan dan sukan..rajin baca paper dan tgk berita yer..
  • kalau tak sempat, tembak je jawapan k..jgn biar kosong

tips soalan berbentuk esei ni pula seperti berikut:
  • baca buku dan surat khabar bagi memudahkan kita mengolah bahasa dan menyampaikan pendapat kita
  • setiap ulasan dijawab dalam bentuk point supaya mudah diberi markah
  • jaga saiz dan font kita, jgn kecil dan jgn besar sgt..
  • logiknya, byk paper yang kena marking so bayangkanlah di tangan kiri size kecil,font ntah pape dan di kanan, tulisan kemas dan tak yah cari kanta pembesar nak baca..tentulah pemeriksa pilih nak mark kertas kanan tu kan..
  • selang satu baris untuk setiap perenggan, kalau kertas tak cukup angkat tangan yer..

ada beberapa soalan, so tentu kita pilih yg mana paling banyak isi yang kita boleh ulaskan??
soalan bm yg ina pilih masa tu ringkasnya macam ni
adakah agama menjadi tonggak utama dalam mendidik?

jadi ina jawab soalan tu relate dengan prinsip islam hadhari


soalan bi pula tentang pembangunan teknologi di Malaysia tak salah ina..so terlalu general jadi ina kecilkan skop jawapan ina dengan menjurus ke aras teknologi ict dan pengaruhnya ke atas rakyat


***

semoga ini sedikit sebanyak membantu kawan-kawan yang bakal menghadiri exam ptd. doa ina semoga kalian berjaya melepasi peringkat ini dan seterusnya ke PAC then ditemuduga serta akhirnya ditawarkan jawatan sebagai PTD M41, amin...

p/s: tips utk PAC dan interview pun ada ina kongsikan sebelum ni..klik PAC & Interview PTD


21 comments:

Ena said...

wahhhhh..

bagusnya berkongsi tips..
kalo la semua PTD wat macm nie kan!.. :D

Ayuraza said...

wahhh..
bgus la..kalo kerani amik exam ptd then leh naik pangkat kn bess..hehe..
ngat jabatn bapak aku??

rATu kEBaYA said...

bagus tip ni.. tq ina..

sarah-najwan said...

ina PTD ek?..hehe..xpenah lgi akak ade kwn keje ptd..

Nia said...

PTD ni kalau dpt memang best kan, tapi nak dpt tu berbagai2 rintangan..hehe.

sekamar rindu said...

salam..

tips yg sangat berguna...:)

BLADE EDGE said...

Salam..

saya just blogwalking..baru tahu pasal blog ni..

Anyway kalau ada masa, silalah menjelajah ke blog saya.

regards,
BLADE EDGE

Amy Syaquena said...

good luck kepada yang bakal menduduki exam tue..

Queen said...

haa...exam2 ni nik memang susah nak lepas..heeeee

Hunny said...

Adlina,

saya pernah amek n pass the exam, cuma rezeki tak mengizinkan saya tak pass assesment di INTAN Terengganu. Sedey, tapi agaknya dah tersurat saya bakal jadi loyer selamanya..:P

Lady of Leisure said...

thanks for the tips ina.. :)

Adlina Husaini said...

ena, kalau semua ptd buat tips,tutup website yg jual2 panduan exam tu hihi

Adlina Husaini said...

ayuraza, tu lah kan..kalau yg dah keja ngan gomen ringankanlah sikit hihihi

Adlina Husaini said...

ratu kebaya, thanks for ur reading

Adlina Husaini said...

kak sarah najwan, ina kan kawan akak ^_^ so akak dah ada la kawan keja ptd hihi

takde maknanya keja apa pun sama je

Adlina Husaini said...

nia, kdg2 best tp mai hujung thn rasa tak best hehehe

Adlina Husaini said...

sekamar rindu, thanks baca tips ina ni cikgu

Adlina Husaini said...

blade edge, thanks for dropping by n leave comments. i did visited u ^_^

Adlina Husaini said...

yup amy,semoga diorang lulus

Adlina Husaini said...

queen, takpe nik..bidang kerjaya nik sekarang pun dah best sgt2

Adlina Husaini said...

hunny,jd lawyer lagi profesional ^_^

instagram adlinahomemadescrub


up