bye bye pacifier

aisy punya kaler biru
memang tak leh renggang ngan pacifier (pac) dia nih
malam2 lepas habis hisap susu, mesti mulut nganga,mata pejam tapi sua tangan minta pac dia
kalau tak bagi confirm melalak n tak leh tido
kalau nak tido pun mencari pac tu utk lalikan dia

but he's already 18 months
its time for him to say farewell to his pac and also ready for potty training

lagipun susah lah, kalau p mana2 terlupa bawa pac, sama ada beli baru atau patah balik ke rumah
so tedious

google and found few tips how to say bye bye to his addicted pacifier


1. make it taste bad
hah yang ni memang ada kawan rekomen, eg letak halia atau kopi


2. give it away
yang ni mungkin tak applicable buat aisy masa ni sebab dia masih belum faham 100% apa kami cakap
sesuai utk 3 tahun ke atas, eg : tunjukkan lori sampah dan say bye bye to garbage with pac inside


3. go cold turkey
guna kuasa veto as parents to say no, but yet ain't applicable for aisy..


4. take it away gradually
yang ni boleh cuba, strictkan masa, hanya time tidur sahaja boleh guna pac


5. take it away early
huhu dah terlepas, sepatutnya masa dia 3 bulan atau 5 bulan terus pisahkan dia dari pac berhantu tu


6. sabotage it
buat satu lubang kecil kat pac tu, then biar dia hisap..ermm tentu 'kenikmatan' pac tak dapat dirasai lagi hihi


7. 'lose' it
takleh apply, aisy confirm tak faham kalau aku kata hilang


8. let nature take it off
hrm..tak leh tak leh..takkan nak tunggu masuk sekolah baru nak bye bye




so ibu bapa out there, any suggestions please.. 
http://www.emocutez.com

14 comments:

Ayuraza said...

cbe try letak sumtg kt pacifier tu mcm nescafe ke..kopi ke..

its working..trust me..

Ena said...

huhu.. ena pun tak tahu..
sbb si kakak lagi susah dipisahkan dengan jarinya sampai la ni still lagi nak isap wlupun hanya waktu tido..

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

anak buah yanie umur nak masuk 5 tahun..suker isap benda ni lagi...hadoiiii hehehe

NuZuL said...

he3... ko jgn buang lak pacifier tu, simpan wat kenangan. nnt aisy dh beso ko tunjuk kat kwn2 skolah die.kui3. jahat kan??

smms said...

sama la ngan qk .. i pun duk risau ni t nak buang pac tu bole ke dia tu .. time tidur sama gak nak sumbat ja ..

al d best to aisy

Queen said...

tips yang bocorkan lubang tu macam best..hihi

alfa juliet said...

dulu anak aku stop masa umur setahun..ko hilangkan je puting tu...dia boleh tido, mula2 je mroyan..pujuk2 ar sikit, terang kat dia big boy tak payah hisap puting..puting only for baby...lelama dia paham punya..hehehe

Redbloodsnow said...

haa..nice tektik utk say bye² kat pac tuh kan.hehe. information berguna nih...hikss

aiDieNa said...

Hurmmm.. sumer cadangan² kat atas tu boleh dicuba.. tapi sebelum tu pe kata slow talk ngan dia.. kadang² kita ingat budak tak paham.. tapi dorang paham sebenarnya..

Lady of Leisure said...

comel pulak pacifier tu hehe.. alamak i takde cadangan.. kalau letak bnda tak sedap kesian lak budak2 kan hehe

Fadeadsy said...

my baby now 7 months and on pacifier kalau nak tido. dulu mcm xkesah sgt tp skang mcm dh risau jugak. skang nak cuba ikut tips u bg ni ah. semuga kte sama2 berjaya.

Ana said...

huhu..dani pun same..on pacifier jugak..risaula pulak..

dia takdela mencari bende alah ni, tapi ana yang bagi dia sebab nak suruh dia diam..adeiii..jahatkan mama dani.. tapi kalau tak letak, nanti dia bising...huhu..dan jugak ngamuk2 bila nk tido tu..

Ana said...

ina, jom join main kutu bekas beras tupperware. RM50 je sebulan selama 5 bulan..

klik kat link ni..\

http://honeysour00.blogspot.com/2010/11/jom-main-kutu-bekas-beras-brand.html

Ayuraza said...

cik di tag yo..sila jawab..

http://ayuraza.blogspot.com/2010/11/kids-baby-photo-contest.html

instagram adlinahomemadescrub


up