5 makanan terburuk untuk bayi

maklumat ini ina perolehi daripada web babycenter.com

5 makanan terburuk untuk anak kita:

1. soda
2. jus
3. craker
4. makanan yng diproses
5. gelatin dessert

Soda: menurut kajian bay seawal umur 7 bulan dah diberi soda ni..masya allah..ina rasa semua parent tahu yang soda/air bikarbinat ni tak elok utk bayi malahan untuk kita jugak..

Jus: selama ni ina salah intepretasi berkenaan jus ni..ye lah, nama pun air buah, sure ingat berkhasit untuk baby..
menurut pakar pemakanan, apabila buah dibuat jus, kebanyakan fiber dalam buah telah hilang dan apa yang kita dapat hanyalah gula dari buah tu..

menggunakan buah seperti epal atau pear untuk memaniskan makanan bayi kita pun tak elok rupanya. sebab seperti di atas, gula tinggal dalam jus tu akan mempercepatkan ke laluan digestive tract..dengan itu, badan anak kita tak sempat nak serap nutrien2 baik yang ada dalam makanan tu..

lebih memburukkan keadaan, ianya juga boleh menyebabkan anak kit mudah kena cirit birit..

craker: bila sebut baby bite, ina rasa kebanyakan ibu2 sure teruja nak bagi kat anak bila anak dah pandai mengunyah atau bila gigi dah ada..

menurut pakar pemakanan, kalau bagi yang manis tendency nak tumbuh 'sweet tooth' dan makanan yang masin 'salty tooth' sangat tinggi..

so meh kita beli buah banyak2, dan jadikan buah-buah ni sebagai grab-to-go snack utk mereka..

personally ina suka bagi aisy makan anggur dan limau
epal, pear dan buah2 yang keras tak leh bagi lagi..mau tercekik aisy nanti

makanan yang diproses:
ada macam2 makanan bayi yang rak2 baby food tu kan..ada epal, ada labu, ada pear, ada pisang etc..

sebolehnya, elakkan dari memberi makanan yang diproses ni kat anak2 kita..tapi kalau dah berjalan jauh, darurat tu..so tak pa la kot..

sebabnya sure semua orang tahu..dah tak segar lagi..sian kat anak..kita pun nak makan masakkan yang baru dimasak..sama gak dgn depa..

gelatin dessert:
yang ni rasanya tak perlu di ulaskan kot sebab org muslim mana bagi anak2 mkn makanan campur gelatin2 ni

5 comments:

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Lily pon ingat..
jus buah bagus utk baby..
Lily pernah bg Qis minum..
tu pon atas cadangan Doktor..

Ena said...

Nasib baik ena tak pernah bg anak minum jus mase dorg baby... tp biler dah pandai mengunyah memg ena kasi jer buah camtu.. dorg gigit2 la sendiri.. selalunye buah epal la..

Ibu Ayra said...

alahai....masa ayra baby, slalu bagi dia heinz dlm botol tu... yg byk perisa tu...baby bites pun one of the fav snack to her masa start ada gigi.... adeihhh apa nak kata, nasi dah jadi kerak... tambah ayaq mmg lembut tp x sedap dah... nanti lah, apply kat 2nd baby (tp x tau lagik bila, jgn tanya yer)

Adlina Husaini said...

tudia bila baca balik banyakny spelling error..

Adlina Husaini said...

hah komen pun error lagi hihi

instagram adlinahomemadescrub


up