Lasagna makaroni umie

kengkawan bertuah sekalian..ni nak kongsi resepi dari blog umie sebenarnya special requested from me =D
apa kata kita wat sesama ek..macam senang and sodappp jo haa

n3 kali ni nak wat n3 pasal resepi Lasagna Makaroni..Respei ni telah direquest oleh Adlinahusaini.
So ni la resepinyer yer...kalu dah try tu jgn lupa inform umie k...

Bahan A:
Sos Merah
Daging/ayam kisar ramly (biasa pakai daging kisar ni je la...)
1 tin sos tomato puree (kimball)
1 bawang besar dipotong dadu
2-3 biji bawang putih
1 tin mushroom
1 kiub daging/ayam (biasa pakai maggie)
garam, gula
kalu nak tambah sayur pun boleh

Tumis bawang besar dan putih sehingga naik baunya
Masukkan daging/ayam cincang, biarkan seketika
Masukkan tomato puree
Masukkan mushroom dan kalu ada sayur pun boleh
Masukkan kiub daging/ayam, garam dan gula secukup rasa

Bahan B:
Sos Putih
2 sudu planta/butter
2-3 sudu tepung
2 cawan susu segar
1 cawan parutan cheese -guna mozarella cheese(cheese ni ni sukahati nak guna byk atau sikit)Perlahankan api, masukkan planta/butter, susu, tepung..kacau rata
Agak-agak mendidih, masukkan garam sedikit secukup rasa.
Agak pekat sedikit, masukkan cheese, terus tutup api, then kacau sampai cheese cair

Bahan C:
Makaroni(kalu makaroni kena rebus dulu sampai lembut)
1 cup parutan cheese
bekas pembakar
Cara-caranya:
1. sapukan bekas pembakar dengan planta/butter
2. Lapiskan makaroni ke dalam bekas pembakar
3. Lapiskan sos merah
4. Lapiskan sos putih
5. Taburkan parutan cheese di atas sos lapisan sos putih
ulang langkah 2-5 sampai habis bahan.
lapisan mesti di akhiri dengan sos putih dan ditabur cheese byk
2.Bakar dalam oven dalam suhu 170-175 c dalam masa 20-30 minit.
Cucuk dengan lidi nak check samada makaroni dah masak atau tidak..sekiranya belum..teruskan bakar sampai masak.

p/s: ok, tu jela resepinya...selamat mencuba yer adlinahusaini...


umie,tq so much..im gonna try it dis weekend mebe..lepas balik drp make up org tunang terus shoot ke alamanda cari bahan2 then buat, insya allah..

8 comments:

Rozy said...

dappnya lasagnaa...
tp kak rozy wat shortcut, yg sos merah tu guna spegeti punya sos campur dengan mince meat..
settle..

umie said...

hahahha..berkurun dah resepi ni...umie pun jarang nak buka blog ni..hehhee..tryla..nanti kalu jadi jgn lupa wat n3 khas tau..hehehe..selamat mencuba

NuZuL said...

lg sedap kalo hang buat menu ni, pastu hidang kat pantry.hik3

Lady of Leisure said...

lady tak penah masal lasagna lagi walaupun suka makan... tapi one day nak kene try juga lah...

Adlina Husaini said...

hah kak rozy, boleh juga guna idea akak tu =) tq tq

Adlina Husaini said...

umie, ina dah simpan lama resepi ni sampai lupa..godek2 balik terus terjumpa, then takut lupa lagi terus wat entry pasal resepi neh =)

Adlina Husaini said...

nuzul >> tudienn kalu wat kat pantry mau rabak poket aku iihihi modal besaq tu nak kongsi? hihi

Adlina Husaini said...

lady>> do give a try =) nnt citer ek

instagram adlinahomemadescrub


up