wahai suami, bermesra bukan ketika seks sahaja

Kita sebagai muslim patut bersyukur, kerana Rasulullah SAW sebagai contoh terbaik kita telah memberikan petunjuk yang lengkap termasuk dalam perkara menjaga kemesraan hubungan suami isteri. Dengan demikian kita tidak perlu mencari-cari sumber lain yang terkadang justeru menjerumuskan ke dalam perkara-perkara yang melanggar syari’at. Beberapa perkara yang dituntunkan Rasulullah SAW dalam menjaga kemesraan hubungan suami isteri antara lain :

a. Bergandingan Tangan

Bergandingan tangan ( saling memegang tangan ) kelihatannya merupakan perkara remeh yang kadang dilupakan oleh pasangan suami isteri. Padahal bila ini dilakukan dengan lemah lembut dan perasaan kasih sayang yang mendalam, merupakan satu perkara yang dapat menjadikan suasana semakin mesra bagi pasangan tersebut.

Ini amat bermanfaat jika sebelumnya ada perkara-perkara yang kurang menyenangkan, sehingga untuk membicarakannya perlu suasana yang tenang dan penuh kasih sayang.

Yang lebih penting lagi, bila dilakukan dengan niat untuk mencari keredhaan Allah, ketika seorang suami memegang tangan isterinya dengan penuh kasih sayang, dosa-dosa mereka akan keluar melalui celah-celah jari tangan mereka, seperti yang diriwayatkan dalam hadith dari Abu Sa’id.

Mari kita renungkan sejenak :

” Sungguh apabila seorang suami memandang isterinya ( dengan rasa kasih sayang ) dan isterinya juga memandang suaminya ( dengan rasa kasih sayang ), maka Allah akan memandang keduanya dengan pandangan kasih sayang. Dan apabila suami memegang tapak tangan isterinya, maka dosa-dosa mereka keluar dari celah-celah jari mereka. ”

b. Membelai

Perkara yang kedua yang dicontohkan Rasulullah SAW, yang menambah kemesraan hubungan suami isteri adalah membelai. Dengan belaian yang lembut penuh kasih sayang dari suaminya, seorang isteri akan merasakan ketenangan batin, sehingga perkara ini dapat menjadikan dia semakin sayang kepada suaminya. Perkara ini dilakukan Rasulullah SAW kepada para isterinya, sekalipun beliau belum akan mencampurinya. Abu Dawud meriwayatkan sebuah hadith dari sahabat : ” Rasulullah SAW biasa setiap hari tidak melupakan untuk mengunjungi kami ( para isterinya ) seorang demi seorang. Beliau menghampirinya dan membelainya, sekalipun tidak mencampurinya, sehingga sampai ke tempat isteri yang tiba gilirannya, lalu bermalam disitu. ”
HR. Abu Dawud

Perkara ini kadang tidak dilakukan oleh pasangan suami isteri, kerana mungkin dinilai memperlakukan isteri seperti kanak-kanak, atau memang belum mengetahui bahawa perkara ini sebenarnya diperlukan isteri untuk menunjukkan kasih sayangnya.

c. Mencium

Ada cara lain untuk menciptakan suasana kemesraan suami isteri yang juga dicontohkan Rasulullah SAW, diantaranya adalah beliau mencium isterinya sekalipun ia sedang berpuasa. Berciuman merupakan cara sederhana dan mudah dilakukan untuk tetap menjaga kemesraan suami isteri.

Berciuman tidak hanya dilakukan ketika akan melakukan hubungan seksual. Perkara ini baik juga dilakukan pada saat terlarang untuk berhubungan seksual. Mithalnya ketika sedang berpuasa dan saat isteri sedang haid atau nifas. Pada saat-saat itu kemesraan tetap harus dijaga. Sebuah hadith yang diriwayatkan oleh Muslim dalam kitab shahihnya : Dari Umar bin Abu Salamah, sungguh ia pernah bertanya kepada Rasulullah SAW : ” Apakah seorang yang berpuasa boleh mencium?”

Beliau menjawab : Tanyakan kepada orang ini ( maksudnya Ummu Salamah ) .

Lalu ( Ummu Salamah ) memberitahukan bahawa Rasulullah sering berbuat begitu. ”
HR. Muslim

Dalam beberapa riwayat lain juga dijelaskan bahawa Rasulullah SAW pernah mencium isterinya setelah beliau berwudhu sebelum menjalankan sholat.

d. Tidur Seranjang

Jika suami isteri tidur seranjang, tentunya lebih banyak perkara yang dilakukan dalam bermesraan. Dengan tidur satu ranjang memungkinkan mereka saling berdakapan dan berpelukan. Perkara ini menjadikan keduanya merasa tenteram dan tenang. Perkara ini juga dapat menjadi wacana hiburan atau penyegaran setelah melakukan tugas rutin sehari-harian.

Mengingatkan pentingnya tidur seranjang ini, maka Rasulullah SAW mencontohkan bahawa, beliau tetap tidur seranjang dengan isterinya sekalipun isterinya sedang haidh, seperti diceritakan pada sebuah hadith : Dari Aisyah RA, ujarnya : ” Rasulullah SAW dahulu biasa menyuruh kami berkain, lalu beliau sentuhkan dirinya padaku, padahal saya sedang haidh. ”
HR. Bukhari dan Muslim

Sebaliknya seorang isteri yang tidak bersedia tidur seranjang akan mendapat laknat malaikat, sebagaimana sabda Rasulullah SAW pada hadith berikut : Dari Abu Hurairah RA, ia berkata : ” Rasulullah SAW pernah bersabda : ” Jika seorang isteri semalaman tidur memisahkan diri dengan suaminya, maka malaikat melaknatnya hingga subuh. ”
HR. Bukhari

e. Mandi Bersama

Mandi bersama juga merupakan perkara penting untuk menjaga kemesraan suami isteri. Mandi bersama dapat menjadikan hiburan yang menyenangkan sekaligus menyegarkan. Rasulullah SAW sebagai tauladan kita juga mencontohkan mandi bersama isterinya, sebagaimana diriwayatkan pada hadith berikut : Dari Aisyah RA, ia berkata : “Aku biasa mandi bersama Rasulullah SAW dalam satu tempat mandi. Antara tanganku dan tangan beliau saling bergantian mengambil air, tetapi beliau mendahului aku, sehingga aku berkata : ‘ Sisakan untukku, sisakan untukku ‘. Ketika itu kami sedang junub. ”
HR. Bukhari dan Muslim

Di samping sebagai perantaraan menambah kemesraan hubungan suami isteri, seorang isteri yang memandikan suaminya dengan niat mencari redha Allah akan mendapatkan rahmat. Perkara ini dijelaskan pada hadith berikut : Dari Aisyah RA, ia berkata : ” Rasulullah SAW pernah bersabda : ” Semuga Allah merahmati suami yang dimandikan isterinya dan ditutup ( kekurangan ) akhlaknya. ”
HR. Baihaqi

Itulah beberapa perkara yang dapat kita lakukan untuk menambah kemesraan hubungan suami isteri sesuai dengan tuntunan Rasulullah SAW, dengan harapan kita mendapat pahala dan sekaligus dosa-dosa kita diampuni.


source: internet

10 comments:

Lady of Leisure said...

betul2... bebila pun boleh bermesra kan.. sambil memasak pun boleh.. kihkihkih

ainzuryn said...

ada jugak suami yang saban malam tertidur di depan tv kerana menonton hingga lewat malam...

white rose said...

akaaaaaaaaaaaakkk...
sy tak bole buat lagi la...

mane ade suami...
hahahaha...

thanks ye kak, sekurang2nye bila sy dah kawin nti, INSYA'ALLAH, sy akan applykan semua perkara2 ni...

Amni said...

Saya copy boleh kak? hee... terima kasih... tips berguna... nak copy tips elak bercerai jugak,...=P

Adlina Husaini said...

lady, bestnya mesra time masak wakaka

Adlina Husaini said...

ainzuryn, takpelah sekali sekala..jgn tiap2 mlm sudah lah!!! itu melampauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

Adlina Husaini said...

white rose, akak tau awak ternganga je baca artikel ni kan

sabaq na..nanti ada huby wat la tip2 tu hihihi

Adlina Husaini said...

amni, silakan ^_^

.:fyzz:. said...

Hi ina...apa habaq..its me fyzz..nice blog..baca info2 menarik.betul tuh..kadang2 si suami dh hilang romantis pd si isteri...emm so kena hangatkan balik la suasana rumahtangga kan..

Adlina Husaini said...

fyz, thanks for coming ^_^ a'ah bila dah lama tu mungkin kemesraan dan kehangatan tu menurun sikit tak sama macam baru kahwin..ye lah..dah tak pengantin baru kan..

so kena hangatkan balik bagi pengantin2 lama ni hihi

instagram adlinahomemadescrub


up