aku nak rambut macam karipapsayur

lepas bersalin aku notice masalah ni
lepas shampoo 3 or 4 jam mesti dah rasa oily bagai
rambut pun nampak dull and weighed down 

dolu-dolu guna jari pun boleh
takyah rebonding bagai
*seyes perasan hehe

tapi la ni..huhuhu cedey
aku jumpa la few remedy utk elakkan kulit kepala mudah berminyak
antaranya:

jangan gosok kulit kepala kuat sangat - kalau pi hair salun, dia garu-garu and toyoh2 kulit kepala, lepas ni tak leh dah
jangan guna shampoo yang ada moisturiser - confirm tak leh beli brand dove
jangan guna perapi - sapu kat hujung rambut saja
kena kerap cuci dan shampoo 

huhu..aku nak rambut cantik cam mommy qaiser aka karipapsayur ^_^


korang tolong la rekomen shampoo apa yang patut aku guna 
huhuhu 


12 comments:

Nur Hawa Mohd Zin said...

awe sejak dulu guna rejoice kak..Alhamdulillah tak da masalah..kelemumur pun takda..awe tak boleh pakai paintene,dove, sunsulk...sebab penah cube tapi tak sesuai..jadi awe pakai syampoo dan perapi rejoice, myk rambut safi zaintun...

Queen said...

nik selang seli guna....
CLEAR dan juga sunsilk...

kalau nak guna DOVE pun boleh...

kalau nak elak berminyak guna syampoo yang anti kelumumur.. memang tak berminyak. sebab tu nik suka guna clear... yang clear ni guna selang 3 hari gitu. guna sekali.. Lepas tu guna lah syampu yang moist macam dove atau sunsilk setiap hari. Tapi kuantiti siiikiiiiiiit sangat. Ala2 bersabun je serta elak busuk dan minyak sikit2 tu. Keringkan macam biasa. Tak payah pakai conditioner atau moisturizer...

Selamatmencuba...


heeee

Miss Q said...

terkejut haku nengok karipapsayur di situ. rambut haku ni pun ber-do'oh saje. rambut haku jenis mcm nk rosak jugak. dlm photo je nampak ala2 photogenik rambut tuh.

x bole pakai jenis moisturizer ekk?

Haku dulu punya la nk jaga keselamatan rambut, pakai shampoo bayam cap mustika ratu hokehh! lps tu pakai cap tresemme beli kat watson kaler purple (anti-breakage katanyaa). then now pakai cap schwarskopf(moisture kick shampoo - normal to dry la cakapnya).

tapi dengar shampoo cap herbalife molek jugak.. tp RM55. x beso mana pun botol nye.. terkebil-kebil jugak la bijik mata nak spend utk shampoo rambut je pun..

karipapsayur~

white rose said...

sy guna clear je kak...
clear ice cool...

rambut sy cepat kelemumur...
pakai tudung lama sngt...terperap je la...

Miss Wanie said...

Rejoice Rich weh! Takyah pakai conditioner sebab shampu tu buat rambut lembut mcm pakai conditioner.

Pastu, time rambut half wet n dry, sapu serum rambut Loreal yg mcm aku beli dulu. Yg tu for hair vitamin, mmg elok, rambut pun tak mengerbang cam hantu.

Awat tak mintak kat mama, mama masak 2 kilo santan untuk dapat pati minyak tu. Dapat tak sampai setengah bekas dadih. Tapi rambut gila-gila smooth n sejuk!

Bak kata mama, rasa angin kipas masuk kepala. Muahahahah!!!

Adlina Husaini said...

akak dah takleh pakai perapi..lagi oily

Adlina Husaini said...

owh thanks queen, cadangan itu dah masuk dlm list ^_^

Adlina Husaini said...

owh tidak qast!!terlalu mahal la weh rege shampoo tu bg aku hehe

Adlina Husaini said...

white rose, rasa cam nak beli clear la ni jugak hihi

Adlina Husaini said...

wahai adikku, hang tak baca entry aku dgn habeh yer..aku tak leh pakai yg jenis moist2..nanti lagi teruk..boleh buat goreng ikan dah minyak kat rambut aku ni

Miss Wanie said...

hahahaha

weh, tolong research pasai product NANO WHITE

aku skang pakai product tu, beli trial pack punya

p/s : pengaruh iklan. aku nak jadi Snow White mcm Diana Danielle. hahahaha~

Miss Wanie said...

haaa!!
aku dah suka pakai tudung awning
express plak rasa, takyah nak iron kalau pas celup softlan
jimat masa aku nak iron, leh tidoq lama sket pepagi.. kehkehkeh...

aku nak cari tudung awning kaler mcm sea green sket..

instagram adlinahomemadescrub


up