tutorial buat sushi


nori sheet sebagai pembalut - beli kat carrefour alamanda



sushi mold - beli kat kedai daiso ioi 


ada plak terung jepun, timun jepun daaaa 
salah capture plak hihi
ni beli kat carrefour alamanda jer


beras sushi - ni beli kat cold storage parkson alamanda
lagi murah dari carrefour alamanda



sosej - any flavour



lettuce beli kat carrefour alamanda jer


tikar buluh untuk menggulung - beli kat kedai daiso ioi



isi nasi dalam bekas #1


kemudian letakkan dalam bekas #2



layer selepas nasi, dilapisi dengan timun jepun



kemudian diikuti lapisan sosej yang digoreng atau dibakar



filling seterusnya - lettuce



tutup lapisan filling dengan nasi sushi



pandangan dari tepi



tutup dengan lid #3 untuk membuat roll



remove lid #3 tersebut
nasi nampak lebih kemas dan membulat



letak nori sheet atas tikar buluh



terbalikkan dan letak atas nori sheet, letak ke tengah sedikit untuk memudahkan proses menggulung



bekas #2 remove, yang tinggal #1 jer





remove #1





gulung sedikit demi sedikit





buat beberapa gulung hingga nasi habis


gunakan pisau yang betul-betul tajam untuk memudahkan kita memotongnya

.



curahkan mayonis 
cicah dengan kicap sushi&sashimi dicampur dengan sedikit wasabi



*huh bercinta nak upload pic by pic*
akhirnya siap juga entry the making of sushi nih



20 comments:

Drama Mama said...

wahhh baut sushi sendiri...saya sangat kagum ok!!! not a big fan of sushi...tapi kalau buat sendiri sure suka kan. hehe

http://twinkywinkystars.blogspot.com

Rozy said...

wohoo rajin betul ina..
wat sushi sendiri tu
kalau buat sendiri nak letak filling apa pun bolehkan.

Queen said...

uisssh..rajennya..tapi macam best nakcube..sebab saya suka makan sushi..tapi yabang tak suke..huuu

SYANI said...

Jenuh jugak buat sushi ni ye.. nasib baik la tak suka makan..

Lady of Leisure said...

susah gak nak buatnya.. i tot senang je hehe

white rose said...

senang je...
nak upload gambo je payah...

hahahaha...

ape kata akak buatkan tuk sy...
pastu poskan...

AlongAzrina78 said...

Tengok pon cam dah pening..cam nak nageh ekekke. Tolong makan boleh ler...my feveret hehe.

*diera* said...

oh sangat menaril hokey.. huhuh teringin plak nak buat.. kat alamanda ader daiso tak? alaaa mana nak cari daiso ni..beras shusi tu masak cam biasa ke atau lebih kan air ke?

Redbloodsnow said...

wahhhh..solute ah. nk try ah nnti². thanks yang :)

Adlina Husaini said...

drama mama >> yezza buat sendiri lebih baik..berkat air tangan :)

Adlina Husaini said...

kak rozy >> main letak pe ada dalam fridge hehe

Adlina Husaini said...

queen >> huby ina pun tak suka japanese food tp dah bini dia layan dia pun layankan je lahhh

Adlina Husaini said...

syani >> y not try..best..simple yet healthy

Adlina Husaini said...

sifu lady, ada mold tu mesti jadi punya hihi

Adlina Husaini said...

white rose, kelasss ko eh hehe

Adlina Husaini said...

along, sebenarnya tak susah pun cuma letak gambar step by step tu yg nampak cam entry pjg giler

Adlina Husaini said...

diera dear, daiso kat ioi puchong.or pegi kedai 100yen kat ekuin.

nasi sushi tu masak macam nasi biasa je 1cup beras= 1cup air

pastu dah masak, sejukkan nasi tu sebentar

pastu gaul dgn cuka nasi (kalau ada) tapi boleh ganti dengan cuka biasa

2sb cuka makan + 1sb gula + 1sk garam = didihkan sebentara biar gula garam tu larut

Ena said...

nampka sedap la pulak sushi tu.. teringin pulak nak cuba,.. ena memg tak pernah lag merasa sushi ni.. uhuh.'

Adlina Husaini said...

meh la umah ina..ina buatkan ^_^

Nur Hawa Mohd Zin said...

tak sedap...heheheh..tak makan lah kak...shushi ni...

instagram adlinahomemadescrub


up