buku untuk anak 1 tahun

salam gegirl

ni topic buku ni pun membelenggu jugak
agak la ina kecewa dengan diri sendiri sebab tak apply baca buku dengan aisy secara konsisten masa aisy bayi dulu

jadi sejak dah setahun ni ina tegaskan pada diri kena start buat jadual harian untuk aisy
cuma kekangan yang ada ialah ina kerja, week day hanya ada dari jam 530pm - malam
aisy ni jam 8.30pm or 9pm tu dah mengantuk nak tidur

material bacaan aisy ialah board book sebesar tapak tangan kita
ina search pasal buku, disarankan untuk 1 tahun ni buku yang ceria, tak complicated, plotless, kalau boleh satu gambar satu muka surat

method: read aloud with aisy regularly
hasil bacaan ina dalam internet, disarankan ada jadual yg proper dan diamalkan untuk dijadikan habit kepada anak.. 

so, here is a draft of time table for aisy:

5.30pm
ambil dari umah pengasuh, solat asar sama-sama dengan mommy/daddy
6.15pm
bawa dia main-main kat luar samada depan umah atau ke taman dengan daddy
mommy prepare dinner for 3 of us
7.00pm
 mandikan dia dan prepare untuk solat maghrib dengan mommy/daddy
8.00pm
baca buku dengan aisy
8.30pm
tidur

ok tak eh? gegirl semua..tolong amend draft tersebut kat mana perlu boleh??
http://www.smileycodes.info

4 comments:

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

nak kena belajar dengan adlina nih
bila yanie ada baby nanti
hehehhehe

mamalieyna said...

herm..kita pun takde wat jadual..harus mulakan ni yek..rasa cam ok je jadual tu...tp tu la, si anak ni kengkadang..elok lepas magrib je mesti lentok, sbb penat berjaga je kt umah pengasuh..huhu..

fisa othman said...

irfan punya reading time 8.30 mlm...yang bestnyaa baru buka 1 page irfan dah bukak last page...sebutan agak tak paham..hehehe...tapi ada gaya siap baring lg tu...:P

Agnes Kanyan @ Mummy Vish said...

get him this prog ina....v.effective...

MY BABY CAN READ: Litte Reader Software & Your Baby can read..

info click

http://babytravisshaldrich.blogspot.com/2010/04/my-baby-can-read-litte-reader.html

instagram adlinahomemadescrub


up