bayi meninggal lagi di taman asuhan

NOOR SARIMA menunjukkan gambar Aqil Adam yang meninggal dunia akibat tercekik susu di pusat jagaan, semalam.

pic: berita harian

venue: pusat jagaan kanak-kanak di Taman Impian Emas, JB

kronologi:

panggilan daripada pengasuh kira-kira jam 2 petang

tiba di sana, kelihatan Aqil Adam dalam keadaan lemah manakala muka dan bibirnya pucat

diberitahu seorang penjaga di situ kejadian berpunca akibat anaknya dihempap bayi lain di pusat jagaan berkenaan.

Aqil Adam Azrul sempat dua kali bernafas ketika dalam perjalanan ke klinik berhampiran pusat jagaan berkenaan, walaupun sebelum itu dia dimaklumkan sudah tidak bernafas

Doktor memberikan bantuan pernafasan, selepas lebih 10 minit, beliau menyatakan Aqil tidak mempunyai harapan untuk hidup berikutan lewat dihantar untuk mendapatkan rawatan

laporan bedah siasat hospital pula menyatakan arwah meninggal dunia akibat pendarahan dalam otak

***

sedih
pilu
simpati
trauma

***
sebelum ni kisah baby meninggal sebab tercekik fish ball
kali ni katanya tersedak susu or satu lagi versi alasannya dihempap bayi lain

***

pusat jagaan bukan ke sepatutnya pengasuh ramai?
kalau difikirkan logik akal, jika ramai
tentu bayi tidak terbiar
tentu bayi dijaga dengan penuh perhatian
tentu bayi tidak keseorangan

***

walaupun aisy dah setahun
namun hati tetap gundah gulana nak hantar ke nursery
baru-baru ni kawan huby kata
hantar je ke umah dia
suruh bibik dia jaga
mungkin hujung minggu ni nak p jumpa bibik tu





12 comments:

SiTi said...

alaaaa kak...cian baby tu...takziah utk parents baby tu..

ish riso nya nak hantar zikry ke taska...sbb dia x nak pegang botol susu sndiri lagi ni..

QuEeN Of 2 Heroes said...

sy ade dengar kisah ni kat berita mlm td...
kalo da laporan bedah siasat kata pendarahan dlm otak xkan sebab tersedak susu lak??? pelik kan..

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

ya Allah kesiannyer bayi ni...ni la yang kiter takut kalo kat taska ramai sangat budak...macam2 leh jadik kan

Queen said...

masyaAllah..takut kalau dengar gini...saya besok kalau tak dapat cari pengasuh yang sesuai...saya sanggup bayar lebih kat bibik mak mertua saya...at least mama boleh tolong tengokkan..

mamalieyna said...

sungguh sedih dan pilu! sebak jer ni..hope benda2 mcm ni dijauhkan dr kita2..tak snggup diuji mcm ni..hukhuk..

*mmg tkt nk antar ke nursery! seb baik ayep hntr kt umah orang..huhu..

Ibu Ayra said...

mmg syahdu bila dengar ceta bby meninggal especially kat hursery...rasa fobia trus...

Adlina Husaini said...

nad, tu la yang pelik..
macam mana boleh jadi pendarahan kalau tersedak susu

Adlina Husaini said...

anje, tu yg kita susah hati..seb baik anak kita dh besar..

Adlina Husaini said...

queen, better dat way =D

Adlina Husaini said...

kaklong bertuah boleh jaga ayra sendiri =D

Mama Hanim said...

dh byk kes cmtu berlaku tp still jadi jugak skang ni.. nauzubillah..

ayah,ummi, farish said...

nie yg buat 10x fikir nk hntr ank kat nursery..takut benda2 cam nie terjadi...

instagram adlinahomemadescrub


up