4 tabiat mengikis duit


tadi terbaca kat yahoo, rasanya bagus untuk dikongsi artikel tersebut.. tapi ina simplify je la yer

ada 4 habit atau tabiat yang buat kita sentiasa dibelengu masalah tak cukup duit:


1. Bayar hutang kredit kad minimum jer : 

lagi sikit korang bayar, lagi le bank suka..kan kalau tengok kredit kad statement yang mai tiap2 bulan tu, mesti ada kat ruangan minimum payment utk bulan tersebut RMXXX. 

kalau korang bayar that amaun je, hepy la pihak2 bank tersebut sebab lagi banyak interest boleh caj, lagi lama korang berhutang dengan diorang, lagi banyak le bonus tiap2 tahun diorang leh enjoy wakaka


2. Beli brand new car:

yang ni cheq pun buat jugak hihi..kalau korang rasa syiokkk sgt bau leather seat keta baru korang,'sesedap' itu jugak lah  nilai depreciation keta tu. 

menurut Edmunds (popular car site), keta baru akan susut nilai lebih cepat apabila dijual kali pertama iaitu lebih kurang 20 percent daripada value keta tu akan hilang..erm..

3. Smoking


korang tau kan merokok ni merbahaya, selain daripada mengancam nyawa ia juga mampu 'membunuh' poket perokok2 neh.. darab le sendiri berapa banyak depa nih dah bakaq duit untuk kepuasan maut tersebut.



4. Tak bayar hutang belajar

Berapa tahun dah kita grad? dok simpan buku kira2 hutang belajar tu bukanlah cara terbaik utntuk mengenang kembali zaman study kita dulu terutama sekali bila dikenang interest fee yang sentiasa bertingkat-tingkat mengikut balance terkini.  Kena cari jalan camner nak bayaq neh..

5 comments:

Lady of Leisure said...

hehe hutang masa blajar tu teringat kat ptptn... takut sangat termiss nanti kalau nak travel tak lepas lak kan..

smms said...

setuju !
paling setuju num 3 ..tapi geram je ngan papa qk masih lum terbuka hati nak syop smoking ! haih

pasni letak tips nak benti rokok lak ea .. hiiihih

Adlina Husaini said...

lady, ada kawan ina kena tahan tak leh gi hk sebab hutang ptptn wakakaka

Adlina Husaini said...

mak qk, insya allah nanti kalau kita jumpa yang best kita wat entry cenggitu ^_^

Peminat Katie Holmes said...

oh PTPTN.

instagram adlinahomemadescrub


up