Puding Roti Marble Senang & Simple


inilah kali pertama ina wat marble-marble 
tingat zaman kecik dulu tengok mama wat kek marble
time tu rasa amazing sangat sebab rasa macam susah
pastu tengok jiran sebelah wat step by step
terus rasa nak cuba

lepas tu berkali-kali buat
rasa sedap kombinasi esen rose dan vanilla 
tanpa ada bau hanyir telur
dengan kombinasi warna favorite ina
buatkan rajin nak buat even tengah-tengah malam

resepinya memang boleh dipercayai
sebab tu confident je buat satu loyang untuk hubby bawa ke sekolah masa parents register anak-anak awal tahun 2012 hari tu


ni sebelum dipotong-potong


ni lah hasilnya setelah dipotong
kaler biru tu jadi ala-ala turqoise gitew

and this is the recipe:

PUDING ROTI MARBLE
Bahan-bahan :
·                     10 gm serbuk agar-agar
·                     1/2 cawan gula pasir
·                     3 cawan air
·                     4 keping roti *
·                     2 biji telur ayam *(telur ayam tau! bukan telur itik atau lain-lain..hehehe)
·                     1/2 cawan susu pekat manis *
·                     1 tin susu cair (400ml) *
·                     1 sudu teh asen vanilla 
·                     2 sudu besar majerin (tak perlu dicairkan dulu sbb bila masuk dalam adunan, ia akan mencair sendiri)
·                     2 sudu besar serbuk koko ATAU 1/4 cawan serbuk milo (INA GUNA MILO)
·                     1 atau 2 pewarna kesukaan (INA GUNA COLOR BIRU)
Cara-cara :
1.             Masak serbuk agar-agar dan juga gula bersama air di atas api dapur.
2.             Sementara itu, masukkan bahan-bahan bertanda * ke dalam mesin pengisar(blender) dan kisar halus. (Pastikan mesin pengisar anda tak ada rasa cili yer.. Nanti jadi puding cili marble pulak..hihihi)
3.             Tuang bahan kisar ke dalam larutan agar-agar yang mendidih.
4.             Kacau sentiasa hingga larutan agak pekat.
5.             Masukkan majerin dan kacau hingga larutan menggelegak. Tutup api dapur.
6.             Bahagi larutan puding kepada 3 bahagian. Satu bahagian dicampurkan dengan serbuk koko dan digaul sebati, satu bahagian dicampur dengan pewarna pilihan (INA GUNA WARNA BIRU + ESEN ROSE) dan satu bahagian dibiarkan dengan warna asal atau boleh juga kalau nak diwarnakan.
7.             Basahkan loyang atau acuan pilihan dan sendukkan larutan puding berselang-seli setiap bahagian. Sendukkan adunan terus menerus, maknanya tak perlu tunggu keras adunan yang dah disendukkan ke dalam loyang tu. Kalau nak dapatkan corak seperti di atas tu, sengetkan loyang dan sendal loyang tu di salah satu hujungnya supaya tak jatuh. Kemudian mulalah menyenduk adunan berselang-seli hingga habis digunakan. Kembalikan loyang pada kedudukan asal dan biar puding keras.
8.             Masukkan ke dalam peti sejuk. Hidangkan sejuk-sejuk memang sedap.






2 comments:

@lfidah @dim said...

sangat menarik!!nanti boleh cuba...

Adlina Husaini said...

thanks deq ^_^

instagram adlinahomemadescrub


up