inilah kali pertama ina wat marble-marble
tingat zaman kecik dulu tengok mama wat kek marble
time tu rasa amazing sangat sebab rasa macam susah
pastu tengok jiran sebelah wat step by step
terus rasa nak cuba
lepas tu berkali-kali buat
rasa sedap kombinasi esen rose dan vanilla
tanpa ada bau hanyir telur
dengan kombinasi warna favorite ina
buatkan rajin nak buat even tengah-tengah malam
resepinya memang boleh dipercayai
sebab tu confident je buat satu loyang untuk hubby bawa ke sekolah masa parents register anak-anak awal tahun 2012 hari tu
ni sebelum dipotong-potong
ni lah hasilnya setelah dipotong
kaler biru tu jadi ala-ala turqoise gitew
and this is the recipe:
PUDING ROTI MARBLE
Asal Resepi Dari : http://www.youtube.com/watch?v=rgA-HYPua70
Bahan-bahan :
·
10 gm serbuk agar-agar
·
1/2 cawan gula pasir
·
3 cawan air
·
4 keping roti *
·
2 biji telur ayam *(telur
ayam tau! bukan telur itik atau lain-lain..hehehe)
·
1/2 cawan susu pekat
manis *
·
1 tin susu cair (400ml) *
·
1 sudu teh asen
vanilla *
·
2 sudu besar majerin (tak perlu dicairkan dulu sbb bila masuk dalam
adunan, ia akan mencair sendiri)
·
2 sudu besar serbuk
koko ATAU 1/4 cawan serbuk milo (INA GUNA MILO)
·
1 atau 2 pewarna
kesukaan (INA GUNA COLOR BIRU)
Cara-cara :
1.
Masak serbuk agar-agar
dan juga gula bersama air di atas api dapur.
2.
Sementara itu, masukkan
bahan-bahan bertanda * ke dalam mesin pengisar(blender) dan kisar
halus. (Pastikan mesin pengisar anda tak ada rasa cili yer.. Nanti jadi
puding cili marble pulak..hihihi)
3.
Tuang bahan kisar ke
dalam larutan agar-agar yang mendidih.
4.
Kacau sentiasa hingga
larutan agak pekat.
5.
Masukkan majerin dan
kacau hingga larutan menggelegak. Tutup api dapur.
6.
Bahagi larutan puding
kepada 3 bahagian. Satu bahagian dicampurkan dengan serbuk koko dan digaul
sebati, satu bahagian dicampur dengan pewarna pilihan (INA GUNA WARNA BIRU + ESEN ROSE) dan satu bahagian
dibiarkan dengan warna asal atau boleh juga kalau nak diwarnakan.
7.
Basahkan loyang atau
acuan pilihan dan sendukkan larutan puding berselang-seli setiap bahagian. Sendukkan adunan terus menerus, maknanya tak
perlu tunggu keras adunan yang dah disendukkan ke dalam loyang tu. Kalau nak dapatkan corak seperti di atas
tu, sengetkan loyang dan sendal loyang tu di salah satu hujungnya supaya tak
jatuh. Kemudian mulalah menyenduk adunan berselang-seli hingga habis digunakan.
Kembalikan loyang pada kedudukan asal dan biar puding keras.
8.
Masukkan ke dalam peti
sejuk. Hidangkan sejuk-sejuk memang sedap.
2 comments:
sangat menarik!!nanti boleh cuba...
thanks deq ^_^
Post a Comment