bawak aisy gi hospital semalam huhuhu

semalam tak best sgt2..lepas aisy operation hernia dulu,semuanya berjalan lancar and dia tak sakit pape pun..even lepas gi ambik imunisasi pun tak penah demam..

tapi semalam bawak aisy p hospital, jupe doktor sbb memang appointment utk monitor growth development..tapi yang tak bestnya..ada 3 benda:
  • growth aisy: part ni best lah sebab lahir dulu 2.3kg je, after 4 mths latest berat 6.62kg dah
  • rubella: doktor tu bgtau bdn aisy develop antibodi for rubella
  • saluran di antara kidney dgn pundi kencing sebelah kiri bengkak sket
tentang rubela tu, tak tau la mcm mana boleh kena sedangkan mummy ada ambik imunisasi masa form 3 dulu..tapi yg lega seket sebab bila google ttg penyakit tu...ada dinyatakan kalau badan dah develop antibodi for rubela maknanya badan boleh lawan penyakit tu dan menjadi antibodi yg kekal dlm badan..
kesal sgt semalam mummy dgn aisy sama2 kena bagi sampel darah sebab ujian dulu tak complete.doktor tu bgtau GHKL tak workout the whole tests which consist 5 tests..GH hanya screen and wat 2 test je.. tak pasal pasal mummy and aisy sakit

aisy yang dah sakit bertambah lagi sakitnya sebab kena bagi sample urine..utk ambil sampel urine tu kena masukkan tiub melalui anu dia..mesti sakittttttt uhhuhuhu

kena bagi sample tu sebab nak tgk ada kuman mcm mana kat dlm urine dia..dipercayai kuman tu menyebabkan saluran antara kidney ngan pundi kencing dia bengkak..lagi 2 minggu dapat result test darah n kuman tu..doktor kata kalu ada kuman, nak kena bagi lagi sample urine tu huhuhu mummy tak sanggup tgk aisy sakit masa nak bagi sample tu..

dengar dia menangis kat dlm procedure rum tu..mummy kat luar pun menangis sama sampai terhinggut hinggu bahu :( tak tahan sebak mengenangkan anak kat dlm tengah kesakitan..tapi mummy kena rasional, semua ni utk kebaikan aisy..kalu mummy tak buat mcm ni, takut kuman tu merebak p kidney, lagi teruk..

masa nak tukar dryper dia..nampak anu dia kat hujung tu bengkak huhuhuhu..masa balik umah tu dia terjaga dari tido, terus menangis sekuatnya, mesti sakit sebab nak kencing.. but semalam tgk dah ok dah..
cuma nampak cam tak berapa nak aktif, tak nak main mcm selalu..sembang seket2,senyum seket2..selebihnya dia prefer tido, check temp dia alhamdulillah..ok
rasa jap lagi nak p beli temp khas utk telinga sebab doktor tu kata temp paling tepat ialah dari telinga..mesti pantau temp dia sebab jangkitan kuman kat urine dia boleh dikesan kalu dia demam..bila demam cepat2 bw gi hosp takut infection dr kuman tu..

aisy..mummy doakan kesejahteraan kesihatan tuk aisy sayang selamanya..

5 comments:

honeysour's blog said...

ina, patutla aku dgr aisy nangis kuat...
aku dgr tau..rase macam nk g tgk je nape...
dgr dr bilik air...

ape2 pun, hope ina n aisy sihat sentiasa....

adlinahusaini said...

tq aunty yana :)

Miss Wanie said...

awat tak gitau aisy sakit?

adlinahusaini said...

sory aunty..tak nak aunty risau sgt kalu tau thru phone..sory ekkkk

tiniechot said...

hope aisy sihat2 ja...xmo sakit2 dah lepas ni k..
Chaiyok!!

instagram adlinahomemadescrub


up