Interview PTD

Lama dah tak update..sibuk nak makeover blog tp tak pandai2 lagi sebenarnya..
Anyway entry kali ni for those yg akan pegi interview PTD soon.. to KakLong, hope this entry might help you :)


Dressing:

Dress to impress hiks..Takyah la mcm nak gi kenduri kawen kan.. cantik dan kemas dalam kebaya, high heel bertutup tp jgn tinggi sgt ek(bagus kalu pakai kaler hitam)..jgn lupa put on some make up utk nampak berseri dan glowing naturally..kalu bertudung tu pakai kemas2, pilih baju dan tudung yg match..kalu yg free hair eloklah bersanggul dan letak net..ada tanda nama? hah bagusla tu..pakai ek..


Soalan interview:

Too subjective..bergantung penuh kepada interviewer tu nak tanya apa kan..tapi prepare lah jugak general knowledge tu ngan isu2 semasa yg rasa mcm relevan nak dicakapkan..
pengalaman peribadi:
-ditanya pernah tak hiking? aku jawab panjat Gunung Jerai je...dia tanya, berapa tinggi gunung tu?pokok apa yg ada?apa nama saintifik pokok tu..makin tinggi naik pokok apa yg awak jumpa?
-antara tentera darat,laut ngan udara, rank mana paling tinggi?
-apa yg istimewa kat malaysia ni berbanding negara asia lain
-apa makna malaysia truly asia?
-kenapa awak yg dah keja exec kat Bank Kepala Singa nak keja PTD?apa yg best sgt ngan government?mak suruh ke?
-berapa bilangan kosong untuk billion?10billion sama ngan berapa juta?
-awak rasa layak ke awak jadi PTD?


Selain tu, lengkapkan pengetahuan selengkap-lengkapnya pasal PTD ek.Contohnya bidang tugas utama PTD. Latar belakang pun akan ditanya juga, tapi cerita yang penting-penting dah la ek..
Akhirnya, tawakal kepada Allah..kalau dah Dia tentukan kita akan jadi PTD insyallah jadilah kita PTD..usaha dan selebihnya bergantung harap padaNya k..


maaf kalau entry ni tak ditil atau tak memenuhi kehendak..boleh je call ina 016-461 4667 kalau nak tanya personally k..semoga interview kali ni awak berjaya dan seterusnya menjadi sebahagian daripada Pegawai Tadbir dan Diplomatik yang tak berapa ramai sangat jumlahnya berbanding bilangan penjawat awam yang lain..


lepas ni bila dah berjaya interview, maybe kena p intan untuk kursus pengenalan PTD ni..tak pasti masih disebut sebagai Unggul atau tak..then awak akan ditempatkan di mana-mana kementerian atau jabatan dengan post M41 dengan taraf jawatan kontrak terlebih dahulu..tak salah currently dasar kontrak ni 2 tahun..sepanjang tempoh kontrak ni, awak akan dinilai dari masa ke semasa dan diberi markah..at the end, markah akan di review dan awak akan diserap seterusnya dilantik ke jawatan tetap..


ok if ada apa2 nak tanya dont hesitate to call me k :)

13 comments:

Ena said...

Bestnyer lau dpt g intvw PTD kan!..
Great info! Thanks

Adlina Husaini said...

tq too ena for coming :)

umie said...

hehehe..wah lama dah update blog eh..lawa-lawa..cantik..hehhehe

Adlina Husaini said...

umie,ina baru belajar edit html, sblm ni template adik ina yg wat hihi..tq appreciate even tak de la cantik bebenor..lama tak blogwalking sebenarnya..dok sebok ngan 5S tak abeh2..sok i visit u..nak balik dah ni..sian aisy lambat ambik dia

Diarihatiku1976 said...

nak dapat PTD ni memang susah.. tapi berbaloi-baloi

Ibu Ayra said...

nami, tengkiu ekkk... byk info berguna... doakan kak long pass k...

Miss Wanie said...

yah yah!!
nak apply ptd gak!
hehehe

Adlina Husaini said...

diarihatiku>> tq for coming..a'ah betul tu, susah la perjalanan nak jd PTD especially skang ni dah tukar dasar jadi kontrak dulu..so kepada bakal2 ptd,selamat berjuang interview nanti and welcome aboard :)

Adlina Husaini said...

ok kak long, wish u all da best,mesti dapat punya!!!

Adlina Husaini said...

eh hang pun tingin nak jadi ptd ka??tak yah la..buat bisnes lg best :D

azimah said...

Ad,
lama xupdate belog.. bz ke? hihi..
wah, da tukar 'kulit' la..
"awak nampak biru laa" ;D

azwin khairuddin said...

thanks for the info. my interview is on 3rd sept. tomorrow. u dah jadi ptd ye? i'm worried and afraid. sebab bila dah sampai sejauh ni, tinggal interview je sebagai penentuan. kalau tak dapat means.. kena ulang balik dari apply spa, duduk exam etc etc..agak-agak time u dulu berapa lama ye dia interview?

Adlina Husaini said...

mine took bout 15mins..alhamdulillah dah jadi M41 pun..sekejap je dah 2 tahun lebih berkhidmat utk rakyat ceeewahhh

goodluck dear sis, stay calm during the session and be yourself. if u dont know the answer, just admit it with dignity ^_^

instagram adlinahomemadescrub


up