tak sengaja kena HIV???

mummy baca dlm email pasal hiv tak sengaja ni, ish cam apa lagi penghidap2 hiv yg bermurah hati secara sukarela nak share virus depa tu kt public, hampeh sungguh..

even berlaku di luar negara, tak mustahil boleh jadi kat mesia ni kan..so be cautious everybody!

  • Di kawasan pantai. Apabila anda berjalan di pantai sila pakai selipar atau kasut, ada penagih dadah yang melakukan aktiviti di tepi pantai danmenimbus jarum penyuntik di dalam pasir. Penyuntik ini kemudiannya terdedah akibat ombak.

  • Di kawasan permainan kanak-kanak. Satu lagi kawasan pilihan penagih.T erdapat kes di Australia di mana kanak-kanak yg tak berdosa telah tercucuk jarum penyuntik apabila beliau turun daripada papan lunsur & kemudiannya didapati HIV positif.

  • Di panggung wayang. Sila pastikan kerusi yg anda duduki. Kes yang terjadi apabila seorang perempuan duduk di kerusi beliau dan terasa sesuatu benda mencucuk. Beliau berdiri dan mendapati ada penyuntik dan nota berbunyi "Welcome to the real world, you are now HIV positive' . Doktor telah memeriksa jarum tersebut & mengesahkan ianya terdapat virus HIV. Ianya berlaku di Hawai jadi berhati-hati

  • Di Georgia & Florida , ada kes menunjukkan pesakit HIV meletakkan penyuntik di dalam tempat mengembali kan syiling, mesin air minuman...jadi pastikan bila anda membeli air atau kandi, perhatikan betul-betul tempa t mengembalikan wang syiling mungkin terdapat jarum penyuntik di dalamnya.

  • Di restoran Burger King, pesakit HIV yang juga pekerjanya meletakkan sedikit darah di dalam burger & mencampurkan dengan mayonis dan salad. Ianya seperti sos. Jadi cuba jangan pesan burger dengan mayonis & sos Order di tempat lain.
credit to:
Dr Yasmin Anum Mohd Yusof
Associate Professor & Head
Dept. of Chemical Pathology
School of Medical Sciences USM,
Kubang Kerian, Kelantan , MALAYSIA .

1 comments:

adlinahusaini said...

yg restoran burger king tu tak pasti la which country punya outlet..kang tak pasal2 aku kena saman ngan BG pulak nnt..

tp bagus juga,meaning every operator makanan kena alert ngan hal2 sadis mcm apa yg pekerja tu buat..

instagram adlinahomemadescrub


up