Helah Menculik Kanak-Kanak Di Carrefour JB

ina dpt email pasal cara culik terbaru ni..ni kesahnya:

Tajuk : Helah Menculik Kanak-Kanak Di Carrefour JB
Subject : Child Kidnap Trick in Carrefour, JB

Jika anda tiada anak kecil pun, tolong sebarkan maklumat ini kepada sesiapa sahaja... Kita tidak tahu entah siapa yang dapat diselamatkan dengan menghantar e-mel ini. Tolong beri sedikit masa dan hantar kepada kawan yang ada anak-anak dan cucu-cucu... Terima Kasih.
Even if you do not have little kids, pass this one on to everyone you can think of. You never know who you might save by sending this e-mail! Please, take the time and forward this to any friend who has children & grandchildren! Thanks!

Kita mahu berkongsi apa yang berlaku hari ini semasa berbelanja di Carrefour JB. Seorang ibu sedang membongkok untuk membelek-belek daging, dan apabila berpusing mendapati anak perempuannya berusia 4 tahun telah hilang. Saya berdiri betul-betul bersebelahan dengan si ibu, sementara si ibu tadi terus memanggil-manggil anak perempuannya tapi hampa.
Wanted to share something that happened today while shopping at Carrefour. A mother was leaning over looking for meat and turned around to find her 4 years old daughter was missing. I was standing there right beside her, and she was calling her daughter with no luck.

Saya meminta seorang pekerja lelaki Carrefour untuk umumkan kehilangan tersebut melalui sistem pembesar suara. Beliau terus melakukannya apabila diminta berbuat demikian, dan kemudian terus meninggalkan saya untuk membuat panggilan telefon. Panggilan itu untuk memaklumkan supaya semua pintu dan pagar dikunci menggunakan kata kod atau seumpamanya. Jadi mereka telah mengunci semua pintu dengan serta-merta.
I asked a man who worked at Carrefour to announce it over the loud-speaker. He did, and left me, he immediately walked right past me when I asked and went to a pole where there was a phone. He made an announcement for all the doors and gates to be locked, a code something. So they locked all the doors at once.

Hanya 3 minit diperlukan untuk melakukannya selepas diminta.. Mereka menjumpai kanak-kanak perempuan itu 5 minit kemudian di dalam bilik air dalam keadaan masih khayal. Kepala budak perempuan itu sudah separuh dicukur, dan hanya berpakaian dalam. Ada sebuah beg mengandungi baju, pisau cukur, dan rambut palsu terletak di lantai bersebelahannya untuk menukar wajahnya.
This took all of 3 minutes after I asked the guy to do this. They found the little girl 5 minutes later in a bathroom stall drugged. Her head was half shaved, and she was dressed in her underwear with a bag of clothes, a razor, and wig sitting on the floor beside her, to make her look different ..

Siapa pun yang melakukannya – iaitu mengambil lalu membawa budak perempuan ini ke dalam bilik air, cukur rambut dan tukar pakaiannya – melakukannya kurang daripada 10 minit. Ini bikin saya menggigil tak sudah-sudah. Tolong perhatikan anak-anak anda apabila berada di tempat luas di mana adalah senang untuk kita terpisah dengan mereka seperti di gedung beli-belah. Hanya beberapa minit diperlukan untuk melakukan semuanya. 5 minit lagi maka anak perempuan itu tentu sudah berjaya dibawa keluar.
Whoever this person was, took the little girl, brought her into the bathroom, shaved half her head, and undressed her in a matter of less than 10 minutes. This makes me shake to no end. Please keep a close eye on your kids when in big places where it's easy for you to get separated like Shopping Malls. It only took a few minutes to do all of that. Another 5 minutes and she would have been out the door.

Saya masih amat terkejut ada manusia yang sanggup melakukannya, apa lagi dalam masa hanya beberapa minit. Masa anak-anak kecil boleh berlari tanpa hirau telah berlalu. Budak perempuan itu kini selamat. Syukur ke hadrat Allah SWT, dan tahniah kepada pekerja Carrefour yang bertindak pantas.
I am still in shock that some sick person could do this, let alone in a matter of minutes. The days are over when our little ones could run rampant all over the place and nothing worse would happen then them annoying people. The little girl is fine. Thank God for fast workers who didn't take any chances .

SEBARKAN BERITA INI SELUAS-LUASNYA SUPAYA PERINGATAN DAPAT DIBUAT BAHAWA ADA MANUSIA GILA LAGI GANAS DI KALANGAN KITA SEMUA !
BE SURE TO FORWARD THIS TO EVERYONE, SO THEY REMEMBER JUST HOW SICK PEOPLE ARE OUT THERE !


>>ina tak pasti kebenaran cerita ni..tapi pedulikan semua tu..yg penting mesej email ni dapat dikongsi dgn semua parents out there..
macam2 cara manusia buat utk cari rezeki tapi bila halal dan haram ditolak tepi, inilah kesannya..

>>ina rasa,dgn kebanjiran rakyat asing kat negara kita ni pun penyebab utama jenayah culik ni tinggi..dulu2 mana ada pun..kita bebas main ke sana ke mari dngan geng2 kita tp kesian anak2 kita,takleh nak merasa semua ni..
nak main depan porch umah pun dah tak boleh..mcm anak jiran skang ni,malam2 lepas dinner baru reramai kuar main beskal depan umah dgn daddy..waktu siang selagi parents tak balik,duk diam2 dalam umah ngan bibik..

11 comments:

LiLy @ MumMyQiStInA said...

uisshhh...takut plak dgr citer ni...
mcm2 cara jer yg dilakukan utk kepentingan org2 mcm nie..halal haram tolak tepi...

adlinahusaini said...

tu la..jg la anak kita elok2, especially tmpt umum..sebolehnya jgn dilepas tangan langsung.
moralnya,nak p mana2 p dgn husband sama or sapa yg leh teman..jgn sesorang ngan anak je..

QuEeN Of 2 Heroes said...

sy selalu gak keluar gi shopping ngan darwish je...
takut lak rasa nak kuar ngan darwish je pas ni... :/

QuEeN Of 2 Heroes said...

lupa nak bgth...
foundation yg akak pos tu da sampai td...tenkiu bebanyak kak...warnanya mmg kena ngan kulit sy :)

fisa othman said...

uiksss macam2..takut sungguh nak g mana2 tanpa teman...sekarang nie smua amik kesempatan...

Lady of Leisure said...

ya ampun takutnya dengar benda mcm ni...
elok berjaga2 kan..

E.L.I.Z.A said...

ya allah...scary nya!
sgt kejam si penculik itew!

Ena said...

Betul citer nie.. pernah bace dulu.. memg menakutkan .. lebih2 lg anak2 yg ramah & x takut ngan org sekeliling.. cam anak sy la tu.. memg selalu risaukan dia.. apatah lg dah start sek nie.. moge anak2 kite dilindungi oleh-Nya
Thanks yer sbb sudi sharing at sini... :)

adlinahusaini said...

queen >> tu la deq, hati2 ek..tp insyallah alamanda ni tak kut sebab muka tu jeee dok mai sini, jarang sgt la org luar putrajaya nak mai shopping kat alamanda, buang karannn je hihi

adlinahusaini said...

eh dah sampai ek..alhamdulillah..so have fun wearing it :D klau rajin wat la posting pasal tu ek

adlinahusaini said...

fisa, lady, eliza and ena>> ena tq for confirming da dis is a true story..kita semua kena be more careful and aware kan.. besar tanggungjawab kita sekarang ni..

instagram adlinahomemadescrub


up