potong!! potong!!!

igt dk iklan komersial yg dok suruh potong potong tu..hihi..nk citer bukan yg tu aisy..mummy nk cite sal aisy yg kena 'potong'

before dis kan mummy da bgtau aisy suspek UTI kan..so Paed aisy suggest circum utk buang punca2 bacteria

so on 26.10.09 tu mummy n daddy bawa aisy gi pusrawi utk perform circumsicion done by Paed Surgeon Dr.Zul..a week before mummy dh set appointment dgn dia kat Tawakal but since dia ada clinic kat Pusrawi jugak, mummy prefer done there.

in short, pagi tu mummy sumbat segala susu + air + jus + bubur nasi sampai aisy full coz aisy boleh makan/minum susu til 10am..after dat mummy bg aisy minum jus epal byk2 til 12pm..then aisy kena puasa
pic ni masa baru sampai..hepy hepy lagi
then masuk daycare, lepak atas katil..nampak relax jee dia..memang le dh tak tau pape, mummy mcm nak pecah dada berdebar debar
daddy nak bermanja manja dgn anak kesayangan dia :) daddy,mummy tau daddy isau..tp wat macho je kan
nurse datang bawak baju masuk OT n psg nama..aisy tak suka laa tgk nurse tu..angkat kepala 90 darjah nak bgn
besaq btui baju tu dgn aisy
ngantuk ye sayang..
then dlm pukul 3pm nurse bgtau dh kena bawa turun masuk Operation Theater..ciuman sayang tuk anak daddy yg kuat!
tok abah pn ada teman aisy..
around 330pm aisy dah kuar..mummy tgk aisy menggigil-gigil..mummy tak pasti asiy gigil sebab sejuk or sebab sakit sgt..maybe ubat bius dah abis kot..doktor bagi gas utk aisy tdo..lepas abih tu doktor bg aisy jaga balik
aisy nangissssss sgt2 sampai serak suara..sakit ye anak..sian aisy..mummy pn nangis,hiba sgt tp mummy tak dpt nak tlg..kalau sakit tu boleh transfer ke mummy, mummy sanggup!
aisy nangis sampai tertido..

dalam pukul 5pm aisy masih tak bgn..mummy isau perut masuk angin sebab dari kul 12 aisy tak minum susu..then mummy kejut aisy tuk minum..alhamdulillah aisy dah stop nangis n minum dgn baik..

nurse bgtau, kalau aisy dh kencing so boleh balik..mummy nervous sgt nak buka pampers aisy..bila buka je nampak bird aisy ada ring kecil..nampak masih berdarah..masa tu mummy rasa cam nak pengsan je..siannya anakku..

nasib baik daddy kuat semangat, daddy tunggu sampai aisy kencing..alhamdulillah tak nangis pun

tok abah stay dgn aisy sampai rabu pastu balik tgk maksu..then on pagi khamis tok mama mai pulak dgn tok lang..and pagi tadi (03.11.09) tok abah baru sampai..maybe tok abah n tok mama goin back together this friday..tq so much to them for supporting mummy n daddy in taking care aisy..opah pun tq jugak sebab dari jauh pun dok kol daddy update psl aisy..tq also to aunty farah n uncle cik din for visiting u

now aisy dh dok dgn nanny aisy mcm besa sbb mummy kena keja..but still every 2 hours tukar pampers ada darah lekat kat pampers tu..luka aisy tak kering lagi..mummy ada simpan pic bird aisy before n after sunat..nanti dah besar mummy tunjuk kat aisy k..kat sini malu lah hihihi..

alhamdulillah..

walau berat hati mummy nk sign form utk aisy dibius sblm disunatkan..tp mummy ttp kena kuat semangat sbb sooner or later aisy tetap kena bersunat..sunat ni wajib buat aisy and lelaki muslim yg lain..

besar nanti tentu aisy akan lupa kesakitan ni n aisy tak perlu melaluinya like kwn2 aisy yg tak bersunat lagi..ada yg kata kat mummy, rugi sebab aisy tak merasa debaran bersunat tu..gantung kain pelekat,wat kenduri,dapat duit dll..tp semua tu tak penting..mummy rasa mummy akan lebih terseksa kalau aisy dh pandai mengaduh sakit..

k sayang..tak sabar mummy nak balik jumpa sayang..

fyi tok mama ada kat hospital pantai ampang sekarang ni..sepatutnya tok mama dah balik on ahad(01.11.09) tp something happen..petang ni kita visit tok ma n see tok abah k..next entry mummy citer what happen to tok ma k..

4 comments:

QuEeN Of 2 Heroes said...

ibu mana sanggup tgk anaknya sakit kan...x sanggup..huhuhu
kesihatan lg penting,xpe lah aisy x dpt rasa debaran bersunat tu...
semoga aisy cepat sembuh... =)

adlinahusaini said...

tq deq for ur pray..really appreciate it..alhamdulillah..aisy sampai la tak demam..

kerazee said...

Nak tanya, dah potong tuh kan...camner nak jaga ek time mandi? Hehehe berdebar-debar nie sebab kitorang pon nak sunatkan baby a few days lepas dia lahir but mcm risau time mandi sebab kena hati-hati and takleh kena sabun sebarangan kan?

Silalah berkongsi ilmu :p

adlinahusaini said...

kerazee..tq for visiting :D
ttg sunat tu,doktor kata boleh mandi mcm biasa
but i suspicious jgak,takut tempat luka tu kembang..i lap je aisy for 3 days,meaning until ring tanggal
tp u wat ms dlm pantang kan,lg senang nak jg sbb ur baby tak active lagi..boleh mandikan kalau u berani, i tak berani takut i terpegang or terkena tempat bird tu
doctor ckp rendam baby dlm air garam (2sd besar garam utk 1 bathtub baby)utk cepatkan proses tanggal ring n keringkan luka
i tak buat pun..hihi
sabun memang sampai la i tak guna,sebab luka kt bird dia stil ada..i plan nak guna lps semua wound heel
sabar ek,memang gerun n keciann sgt tgk anak kita tp kuatkan hati dia akan lupa n besar nnt dia tak perlu lg nak hadapi semua kesakitan tu :)
make sure u letak antibac ointment kt tempat luka tu k..letak slowly dgn cottonbud
nak tanya lagi,tanya la
sharing is sexy :D

instagram adlinahomemadescrub


up