Biadap sungguh!!

mummy received email ttg pengalaman seseorang yg ditemuduga..tapi tak pasti detail comp mana but mummy rasa nak share dgn readers sbg panduan semua:

Ni aku jumpa dalam blog someone yg xpuas hati utk satu interview.
Org ni bakal grad dlm AI. Aku saje letakkan kat sini utk kita renung-renungkan bersama.....

Baik. Aku rasa seperti mau bunuh orang.
Pernah baca posting aku tentang abang panda yg drive lexus?

Alkisahnya, aku ke pejabatnya, untuk interview kerja. Bersiap sekadarnya dengan sepasang baju kurung, memakai sedikit lipstick warna pink. Pendek kata sesimple yang mungkin. Yang penting adalah portfolio. Dimana portfolio inilah senarai sistem yg pernah aku bangunkan. Tak banyak, tetapi cukup untuk meyakinkan aku punya kemahiran php. Sampai saja dipejabatnya, aku dapati ada 8 candidates yg tgh tunggu turn. Dan aku punya turn. Dan aku tak nampak abang panda itu. Sempat aku berbual dengan candidates yg lain. Semua pun apply post junior programmer. Dan hati aku agak senang bila candidates yg lain nampaknya sumanya fresh graduates tanpa portfolio. Bermakna aku punya sedikit kelebihan kerana yang lain belum pernah bangunkan sebarang sistem.

Aku pun masuk untuk sesi temuduga. Dua orang interviewer adalah perempuan, dalam awal 30-an. Dua orang lagi lelaki. Mereka membelek2 resume aku dengan muka yg agak kurang berminat. Yang menghairankan, mereka langsung tidak membelek portfolio aku. Dan, inilah saat yang tiba2 membuatkan aku berang. Apabila salah seorang interviewer berkata kepada aku.. ?°Sory ye dik. Kami tau adik ni bwk portfolio sendiri. Tapi company ini lebih prefer org yg slim, presentable. Why not u kurangkan berat badan n try again,?

Sambil tersenyum sumbing. Kepada Nurul Fatheha Zainal Alam, a.k.a interviewer yang tidak beradab. Saya tahu anda baca blog saya. Jadi sila baca dengan teliti.

Sebab kenapa orang Melayu tidak maju adalah kerana wujud golongan berfikiran jumud seperti anda. Sejak bila programmer perlu secantik miss world? Adakah anda cuma mahu programmer yang tidak menutup kepala, dengan rambut perang seperti bulu beruk terkena clorox, dengan berpakaian skirt pendek menampakkan betis besar tiang letrik dan berbaju ketat menampakkan perut boyot seperti anda?

Atau programmer yang mengenakan mekap tebal seperti mak nyah, memantis kening senipis mungkin dan cuma tahu pakai visual basic? Maaf, jika bahasa aku biadap. Tetapi terima kasih kepada abang panda a.k.a Encik Fawwaz kerana menjanjikan aku post junior programmer sebaik sahaja aku grad, keesokan harinya setelah aku tinggalkan portfolio aku kepadanya.

Tetapi Encik Fawwaz, saya tidak mahu bekerja di syarikat anda dengan manusia yang tidak tahu adab. Dan tolonglah update staf anda dengan current programming language. Sesungguhnya untuk bersaing dengan company lain, simpanlah VB yg sudah berhabuk itu. Noktah. Itu prinsip saya. Maafkan saya. Saya tidak mahu bekerja di sebuah software house yang stafnya berpakaian seperti pelayan kelab malam. Saya harap Encik Fawwaz tidak tersinggung. Anggaplah ini satu teguran, untuk memastikan kejayaan yang diraih adalah dengan keberkatanNya.

and bawah ni ialah reply drpd salah seorang interviewer yg baca blog org ni.....

Aa'ha said, March 11, 2009 @ 12:42 am

What the hell do you mean by your redish wording? You just so fuckin rude! Let me say this; U tak lulus temuduga dengan kitaorg sebab kitaorang dah buat homework pasal you berdasarkan maklumat dlm resume yg u hantar seminggu sebelum interview and we?¯all trackback ur blog. we all rasa u ni islamic freak berdasarkan posting u dlm blog. guess what? we all tak mahu org mcm u sebab u nanti bermasalah nak accompany customer karaoke @ minum2. sebab u org kampung yg tak tau sosial dan pakai tudung macam mak nenek!!

kalau u rasa nak keja dekat company besar u better jgn kolot sangat sebab u?¯ll never make it dgn cara u ni.u perlu sedar u hidup tahun 2009 bukan zaman nabi dulu!! and thanx-a-lot sbb tak terima job ni becoz we all memang allergic dgn org yg konon2 islamik mcm u. apa kata u try mintak keja dengan masjid kat kampung you?? buat sistem masjid ke? chill?-?-?-.

ish2 sgt kureng hajo penemuduga ni..
mummy tingat le dulu, mummy ada pengalaman keja kat company melayu yg takde surau
diulang: company melayu!
lepas dikomplen2, diorang setup le small corner kt stor
panas btui kt stor tu, nama pun stor kan..tp panas lagi le hukum allah kalu tak semayang

mummy doakan aisy nnt senang dapat keja & tempat keja yg sesuai utk muslim..amin..
tp kalu buat biz sendiri lagi best tau aisy hihi..

2 comments:

Miss Wanie said...

eh hello.. what the fuck la mcm ni
aku bengang baca si babi yg reply tu
(Aa'ha said, March 11, 2009 @ 12:42 am)

jelmaan setan mana la jebon tu
bodo! gaji hang keja tu tak berkat

programmer kejadah la nak lawa-lawa, igt nk jadi model ka apa
yg penting system yg didevelop tu. yg tu yg patut lawa2..

nk entertain client pun, haram jadah pa nak p karaoke/minum2... tu p buat maksiat, takkan dalam disko/pub nak bukak laptop tunjuk system

cilakoi.. kalau aku jd ppuan yg p interview tu, aku hempuk ja portfolio tu sambil cakap "ambik la buat rujukan kalau2 nak develop system yg lagi hebat. takat nak guna VB bg kat budak2 boleyla.."

choyyy.. panas ati betul aku!!
hopefully aku nnt nk keja tak jadi macam ni

p/s: cabaran besaq gak rupanya programmer ni.. hurm...

adlinahusaini said...

besa la.. duniaa

instagram adlinahomemadescrub


up