Ye ye menang contest

hehe..1st time menang contest..mummy menang contest ni:coolababy-cloth-diaper-giveaway.html



alhamdulillah sebab lepas aisy tengah dlm proses nak confirm UTI, mummy memang terpikir nak tukar pakai CD sebab leh basuh n pakai berulang kali, takde la mahal sgt nak beli dyper sebab sekali kencing je terus kena tukar..



semalam pi jumpa dr indon..last entry cakap pegi Kajang medical Centre kan..lepas p situ jupe paed dr afifah, dia yg suh p jupe dr indon sebab dia kata kt mesia ni hanya 2 certified pakar dlm hal berkaitan UTI n report dia boleh guna as reference kalu pegi hosp kerajaan.tp mahal sket..consultant fee saja pun dah RM150..tengah berdebar tunggu result urin test hari sabtu ni nak confirm bacteria..



cara collect urin pun tak menyakitkan..dia clean kan tmpt anu aisy tu dgn antiseptik then guna urin bag mcm ni , lekat kat anu aisy then bila dia pee, terus masuk dlm bag tu. after that transfer masuk dlm 2 sterile botol..sblm ni kat hosp guna catheter, mesti suma org tau catheter tu n procedure nak masuk dlm anu tu mcm mana..

tak best sket sbb nerves kat kidney belah kiri tu besar dr belah kanan..maybe bengkak tp tak leh nk tau sbb apa lagi selagi tk dpt result sabtu ni..tp doc dh citer kalu perlu tindakan susulan, kena wat urine MSU test which cost higher than ultrasound..smlm kos pun dah almost RM450, lepas ni doc kata lagi tinggi..huhuhu....

suggest doc before MSU test, buat circumcision (bersunat)..la ni tgh survey harga kat mana yg murah..so far:

  • tawakkal RM300
  • pusrawi RM3++ (local anaesthetic) RM5++ (general anaesthetic)

SJMC, Damansara Specialist, Gleneagles, Prince Court toksah la survey, mesti lagi mahal..dah call agent insurance prudential aisy, tgh tunggu confirmation boleh cover ke tak circumcision sbb infection ni..

mummy aisy terima dgn redha semua ni..memang berat dugaan ni sbb melibatkan kesihatan anak dan juga kemampuan kewangan..mummy selalu remind diri, ada lagi baby yg sakit teruk dan ibubapa tak mampu nak bawa p private hosp..

mummy aisy percaya, semua ni ada hikmah dia..peringatan utk diri sendiri, bila tgh berjimat ni sedekah jgn lupa..sbb besar ganjaran disebalik bersedekah..

sekali lagi bersyukur sbb menang contest tu..lepas dpt hadiah tu nanti mummy post entry pasal hadiah tu and experience guna CD..


3 comments:

Ibu Ayra said...

wah nami menang...tahniah! leh la aisy try CD pasnih...melepas jugak ayra..

Miss Wanie said...

yeah!!
my debap menang!!
debap debap selalu yah yah yah!!! :D

adlinahusaini said...

to kak long >> rezeki aisy alhamdulillah di kala sgt memerlukan CD..nnt insyallah rezeki ayra tomey tomey pulak

to makngah >> hehehe current weight 7.45kg :D

instagram adlinahomemadescrub


up