15 kegunaan baking soda


it's a quick post. here i would like to share 15 great ways using baking soda..murah je satu bekas tu dalam RM2 kut..


1. Baking - ni semua org guna kalau nak wat kek or biskut bagi naik gebu-gebu

2. Gigi putih - campur skit kat ubat gigi tu then gosok macam biasa. hasilnya??? voillaaa...berkilau gigi tu

3. eliminate bau fridge - buka je penutup then letak dlm fridge, all da bad odor will absorb by it

4. eliminate bau tak sedap kat carpet - sprinkle kat carpet tenggelam kaki awak tu, leave about 15 min then vacuum macam biasa

5. exfoliate - bakin soda + air = paste then scrub kat muka..safe and clean! also can treat acne as well

6. cleaning baby toy = rendam toys anak dalam bekas berisi baking soda + air for 15 min then rinse off..safe, clean and jimat!!

7. sink tersumbat?? tabur banyak2 kat lubang sink tu, curah cuka..dgr bunyi fizzzzz then biar 15 minit..kemudian curahkan air panas dalam lubang tersebut, siap. takyah panggil plumber punn

8. insect bites - letak paste baking soda dan air kat tempat kena gigit tu, insya allah kesakitan/gatal akan hilang

9. science projek - buat valcano berasap=berasap bagi anak ternganga tengok.. buat edible volcano guna plastesin then letak kat tengah2 volcano tu dengan baking soda + cuka = bersasap-asap

10. cuci rambut - seminggu sekali campur a pinch of baking soda + shampoo then cuci macam biasa. faedahnya utk buang semua gel or hair spray yang masih terlekat kat rambut

11. antacid - untuk buang angin..ala2 cam eno gituew


12. fight fires - make sure ada satu bicarb kat dapur, asal ada kebakaran kecil, curah je kat atas api tu..tak sempat menjerit terus terpadam ^_^

13. clean coffee maker - rendam coffe maker, coffee mug and pots dalam 1/4 baking soda + air..coffee will taste great after cleaning

14. baju mahal kena minyak?? senang je..tak yah letak dinamo pun boleh..letak je baking soda + air kat tempat stains tu then campur jugak masa basuh dalam washing machine

15. segarkan kembali sponge basuh pinggan - rendam span tu dalam bakign soda + air..bad odor will remove instantly!


got it?? yeay!!!

5 comments:

imal's said...

salam aidilfitri. Ina, selamat kembali berblog. Informasi yg sangat berguna.TQ..

Ena said...

banayknya kegunaan baking soda ni rupanya.. igtkan buh lam biskut or kek jek.. heheheh...tq

Mommy Sarah said...

sungguh berguna!

SiTi said...

gud info kak.....

E-na Lovely Kitchen said...

good info..bawa farmbrozen kenari utk tuan umah ni..

instagram adlinahomemadescrub


up