10 tanda hamil

Berikut adalah antara tanda-tanda yang paling top sekali kalau mengandung


1. Mengidam
- cliche kan tapi itulah yg selalu dialami oleh ibu-ibu..nak makan macam-macam?? erm..tanda yagn sungguh baik tu :)

2. Areolas semakin gelap
- kulit sekeliling nipple tu gets darker, maybe signal hormon dah tak balance sebab pregnant


3. Pendarahan/period dan rasa macam senggugut/cramping
- time sepatutnya kita datang period tp hanya ada pink/brown stain as well as cramping turut menandakan anda mengandung. Ina dulu ingatkan datang period tapi flow tak heavy macam selalu..rupanya ada aisy dalam perut ^_^


4. Kerap nak kencing
- ini kerana baby producing the hormone human chorionic gonadotropin (hCG) yang menyebabkan kita rasa nak pee jerr..


5. Rasa exhausted sangat
- even just buat keja macam biasa tapi penatnya macam lepas bersukan jer..itu tanda awal pregnancy so suami-suami kena faham ye kalau tiba-tiba isteri merengek-rengek and keletihan..tandanya ada anak awak dalam perut tu..


6. Breast sakit
- nak sentuh pun rasa sakit..sebab perubahan hormon..ala sakit macam nak datang period tu tetapi kali ini lebih sikit rasa tak selesa itu. Sakit itu sekejap je dan akan beransur hilang as well as badan adopt dengan hormon changes


7. Altered sense of taste
- jangan pelik kalau tiba-tiba rasa dah tak suka makanan favorite kita..gi ambik pregnancy test cepat ^_^


8. Morning sickness
- common sangat tapi kalau anda bertuah seperti saya *wink.. morning sickness itu hanya akan bermula selepas 5 minggu kehamilan.. morning sickness ni nama jer 'MORNING' tapi sebenarnya ia tak kira masa, boleh jadi tengah hari, petang mahupun malam


*citer pasal morning sickness ni (tetiba rasa pening2 nak muntah) tingat masa kat opis dulu, terpaksa spare plastik and muntah bawah meja sebab kena marah ngan bos..masa ina puke kat toilet, bos cari...bila bagitau morning sickness terus kuar statement "ni yang saya tak suka bila korang mengandung, terus LEMAH" huhuh...sedih oii kalau ingat balik kejadian tu..


9. Period missed
- kalau period anda regular dan tetiba berubah tak menentu, sila pergi check yer.. simple as ABC


10. Positif home pregnancy test
- ni bukan tanda lagi, ini memang sah anda mengandung. tahniah!!!


tapi kan, ada membe baik ina yang tertipu dengan pregnancy test dia..sebabkan tester tu mahal harganya, jadi ianya terlalu sensitif so kuar tanda positif..bila pergi check kat hospital, tak mengandung pun..


jadi nasihat ina, spare 2 pregnancy test, yang murah satu, yang mahal satu..test guna dua-dua macam ina wat 2 tahun yang lalu..eh dah lama rupanya...bila la agaknay nak mengandung lagi nih...



9 comments:

a.z.n.e.e said...

best je baca.. bau je merasa simptom2 di atas... tapi 2 mggu lepas dh gugur lagi.. sob sob.. hope berpeluang lagi nk rasa simptom2 kat atas tu..

NOR said...

ank 1st = period missed,period mmg ttp every month...sakit blkg n breast...p klinik dh 5w...=)

ank 2nd = period missed tp mcm kecewa skit ble ade stain tp kjp je, pelik gak...beli upt alhamdulillah +ve, now 32w...

AIN NAZRI said...

Ad.. adakah ini memberitahu yang ko tgh preggy lagik nie??? waaa tahniah ye kalau betolll..
aku x abes pantang lagi nie

Adlina Husaini said...

@aznee, kakakku sayang jgn dok sob sob tau..cuba lagi k ^_^

Adlina Husaini said...

@nor, bestnya anak ramai2...kita ntah bila la lagi..

Adlina Husaini said...

@ain nazri, tak lah sayang..blog aku ni selalu org masuk cari tanda hamil, so aku post la lagi info..

hang dok pantang lagi eh..bestnya ^_^

Jude Helmy said...

Hi nice and great info....I skrg nie tgh confused dgn diri sendiri cos I dah almost 14 Hari period xcantik, brown stain, sometimes meloya seawal Pagi Sebelum subuh....makan Semua rasa Masin tp Saya blom buat pregnancy test sebab Saya entah la....mcm xsanggup kalau xde lagi....so Camne?? Saya punya tanda2 tu boleh jadi Simptom org mengandung (peringkat awal)

Jude Helmy said...

Hi nice and great info....I skrg nie tgh confused dgn diri sendiri cos I dah almost 14 Hari period xcantik, brown stain, sometimes meloya seawal Pagi Sebelum subuh....makan Semua rasa Masin tp Saya blom buat pregnancy test sebab Saya entah la....mcm xsanggup kalau xde lagi....so Camne?? Saya punya tanda2 tu boleh jadi Simptom org mengandung (peringkat awal)

zaidah amin said...

huhu,besnya..bila la dpt rse smua 2..sy dh 4 bln khwn,tp msih kosong.bln ni lewat period sehari..slalu x pnh lewat.mood bln ni pn sgt teruk n sgt pemalas..skt cm senggugut 2 minggu on off

instagram adlinahomemadescrub


up