tips periksa kesegaran telur


cara untuk check sama ada telur ayam masih segar ataupun tidak:


1. rendam dalam mangkuk berisi air - telur yang segar akan tenggelam ke dasar mangkuk manakala telur lama akan timbul/floating

2. telur yang segar mempunyai bentuk yg bulat,high-standing yolk surrounded by a thick, translucent white. Tetapi semakin lama, telur putih akan jadi clear and runny (cair), kuning telur tersebut juga semakin flattens.


kesegaran telur perlu diperiksa terutama sekali jika kita nak buat kek, jika telur masih segar, kek juga akan masak dengan cantik dan 'naik' dengan sempurna..


k, will back for more tips ^_^

3 comments:

CikLilyPutih said...

cam tu nak check telur rupanya... ok boleh dipraktikkan nie

A.I.N said...

la...sebelum ni aku xpenah amik tau pon psl telur melur nih..hu3

NOR said...

he3x...mlm ble nth,nk mkn maggi trs t'igt tips nie...mmg 1 telur tu tenggelam n 1 lg tu timbul...ble cite kt husband die mcm xcaya je...=)

instagram adlinahomemadescrub


up