semalam berbuka ada 2 versi, melayu + ala2 western sikit
so mulakan dengan resepi simple turun temurun ni dulu
untuk western food, resepinya akan menyusul tengah hari nanti
Sambal tumis ikan bilis petai
petai
(ina beli kat pasar borong selangor, 3 papan RM2, ish kalau balik jitra boleh dapat 5 papan kut)
ikan bilis dicuci bersih
bawang bombay
cili kering yang telah diblend dengan bawang besar (merah)
tumisan: bawang putih + bawang kecil
belacan
air asam jawa
(ina guna yg original, asam jawa bulat tu..nak senang beli asam jawa adabi, bancuh terus)
1. tumis cili sampai masak (ni petua member utk bagi cili nampak merah)
2. masukkan bahan tumisan
3. masukkan sedikit belacan dan air asam jawa
4.then masukkan ikan bilis (boleh goreng terlebih dahulu tapi ina tak sempat, masak terus je)
5. masukkan petai
6.letak gula perang dan garam - to taste
Siap!
5 comments:
sedapnyerr.... try sardin letak petai, sedap jugak tau, heheh
aku pun semalam buat sambal ikan bilis.tapi xdak petai & aku x boh belacan pun..cedap gak..nyum nyum..
ikan bilis kalu garing sikit sedap...tapi awe suke petai
wah!!! saya suka..saya suka..paling suka makan dengan nasi panas...uwaaa tak pandang lain dah..:D
sedapnyaa...saya tak boleh makan petai.yabangtak suke..sob..sob
Post a Comment