nori sheet sebagai pembalut - beli kat carrefour alamanda
sushi mold - beli kat kedai daiso ioi
ada plak terung jepun, timun jepun daaaa
salah capture plak hihi
ni beli kat carrefour alamanda jer
beras sushi - ni beli kat cold storage parkson alamanda
lagi murah dari carrefour alamanda
sosej - any flavour
lettuce beli kat carrefour alamanda jer
tikar buluh untuk menggulung - beli kat kedai daiso ioi
isi nasi dalam bekas #1
kemudian letakkan dalam bekas #2
layer selepas nasi, dilapisi dengan timun jepun
kemudian diikuti lapisan sosej yang digoreng atau dibakar
filling seterusnya - lettuce
tutup lapisan filling dengan nasi sushi
pandangan dari tepi
tutup dengan lid #3 untuk membuat roll
remove lid #3 tersebut
nasi nampak lebih kemas dan membulat
letak nori sheet atas tikar buluh
terbalikkan dan letak atas nori sheet, letak ke tengah sedikit untuk memudahkan proses menggulung
bekas #2 remove, yang tinggal #1 jer
remove #1
gulung sedikit demi sedikit
buat beberapa gulung hingga nasi habis
gunakan pisau yang betul-betul tajam untuk memudahkan kita memotongnya
curahkan mayonis
cicah dengan kicap sushi&sashimi dicampur dengan sedikit wasabi
*huh bercinta nak upload pic by pic*
akhirnya siap juga entry the making of sushi nih
20 comments:
wahhh baut sushi sendiri...saya sangat kagum ok!!! not a big fan of sushi...tapi kalau buat sendiri sure suka kan. hehe
http://twinkywinkystars.blogspot.com
wohoo rajin betul ina..
wat sushi sendiri tu
kalau buat sendiri nak letak filling apa pun bolehkan.
uisssh..rajennya..tapi macam best nakcube..sebab saya suka makan sushi..tapi yabang tak suke..huuu
Jenuh jugak buat sushi ni ye.. nasib baik la tak suka makan..
susah gak nak buatnya.. i tot senang je hehe
senang je...
nak upload gambo je payah...
hahahaha...
ape kata akak buatkan tuk sy...
pastu poskan...
Tengok pon cam dah pening..cam nak nageh ekekke. Tolong makan boleh ler...my feveret hehe.
oh sangat menaril hokey.. huhuh teringin plak nak buat.. kat alamanda ader daiso tak? alaaa mana nak cari daiso ni..beras shusi tu masak cam biasa ke atau lebih kan air ke?
wahhhh..solute ah. nk try ah nnti². thanks yang :)
drama mama >> yezza buat sendiri lebih baik..berkat air tangan :)
kak rozy >> main letak pe ada dalam fridge hehe
queen >> huby ina pun tak suka japanese food tp dah bini dia layan dia pun layankan je lahhh
syani >> y not try..best..simple yet healthy
sifu lady, ada mold tu mesti jadi punya hihi
white rose, kelasss ko eh hehe
along, sebenarnya tak susah pun cuma letak gambar step by step tu yg nampak cam entry pjg giler
diera dear, daiso kat ioi puchong.or pegi kedai 100yen kat ekuin.
nasi sushi tu masak macam nasi biasa je 1cup beras= 1cup air
pastu dah masak, sejukkan nasi tu sebentar
pastu gaul dgn cuka nasi (kalau ada) tapi boleh ganti dengan cuka biasa
2sb cuka makan + 1sb gula + 1sk garam = didihkan sebentara biar gula garam tu larut
nampka sedap la pulak sushi tu.. teringin pulak nak cuba,.. ena memg tak pernah lag merasa sushi ni.. uhuh.'
meh la umah ina..ina buatkan ^_^
tak sedap...heheheh..tak makan lah kak...shushi ni...
Post a Comment