Beras merah ( cari kat shopping complex, agak mahal sket bbanding dgn beras lain tp berkualit dan bkhasiat)
Ikan/Daging/Ayam ( Pilih salah satu)
KentangKarotSayur Bayam merah (daunhijau + merah tu..tinggi kalsiumnya)
Rempah tumis, bawang merah, bawang putihminyak jagungsedikit garam
Masak seperti biasa
BUBUR 3 RASA
Bahan-Bahan;Segenggam berasAir mencukupi
1/2 batang lobak merah bersaiz kecil
Beberapa kelopak brokoli
Cara Menyediakan;
Cuci beras sebersih-bersihnya dan masukkan ke dalam periuk
Masukkan air dan biarkan mendidih
Setelah beras mula mengembang, masukkan brokoli dan lobak merah
Tambahkan air agar saur-sayuran dimasak dengan sempurna
Setelah masak, masukkan ke dalam pengisar. Sedia untuk di makan oleh bayi (8 -10 bulan)(Majalah Pa&Ma, Mac 2009)
SUP AYAM
Bahan-Bahan:-
1 ketul daging ayam (dihiris nipis)
700ml air250ml susu segar
1/2 kiub ayam
1 cawan tepung gandum (dibancuh sedikit air)
Garam secukup rasa
Cara Membuatnya:-
Masukkan isi ayam ke dalam periuk bersama air
Rebus sehingga ayam masak
Masukkan susu dan kiub ayam dan kacau dengan menggunakan api yang perlahan
Masukkan bancuhan tepung dan kacau hingga pekat
Akhir sekali, masukkan garam.
( Pa&Ma Mac 2009)
BUBUR NASI AIMI
amik segengam je beras
basuh bersih2 dalam periuk yang kecil (mama siap belikan periuk baru)
bubuh air banyak2 dan masak nasik tu sampai pecah butirnya (sebenarnya tak pecah pun tak pe sebab nanti nak blend dia gak)
bila dah masak amik nasik dan sikit air nasik itu masuk dalam blender
tambah lah kismis atau kurma untuk menyedapkan ia (cari kismis atau kurma yang basah, yg kering tak hancur bila di blend)
dah siap blend, tapis dulu
barulah boleh makan ye
Sekarang Aimi dah makan bubur nasik dengan ayam, carrot atau ikan merah.Keledek, kentang, pumpkin pun pernah. Pumpkin paling Aimi suka.
(http://aimimamababah.blogspot.com)
UTK MEMUDAHKAN PERKUMUHAN
Bahan-bahan ( 1 Orang )
* Segenggam beras
* 15 biji kismis kuning
* 2 biji buah prune
* 5 biji kurma lembut tanpa kulit
* Sepotong betik masak ranum yang manis (buat kiub kecil supaya mudah dilecek)
* Air rebusan barli
Cara-cara
Masak beras dengan air rebusan barli hingga kembang.
2. Masukkan kismis,prune dan kurma.Masak hingga kembang dan pekat.
3. Lecekkan potongan betik di dalam bubur yang telah masak.
Sedia utk hidangan.
Resepi pengenalan kepada daging utk bayi anda....8 bulan ke atas...
(dengan nasihat doktor)
Bahan-bahan ( 1 Orang )
* 1/2 cawan daging lembu (direbus hingga empuk dan dipotong nipis)
* 1 biji kentang
* 1/4 cawan kacang peas tanpa kulit
* Sedikit lobak merah
* Sedikit celery
* 1/4 cawan makaroni
* air
Cara-cara
1. Masukkan makaroni dalam air dan masak hingga lembut.Biarkan atas api yang kecil.
2. Potong sayuran kecil-kecil dan masukkan ke dalam makaroni tadi.Tambahkan air jika perlu.Masukkan daging.Biarkan seketika di atas api.
3. Angkat dan toskan air rebusan.Jangan buang air rebusan.Gunakan ia utk mengisar isi rebusan tadi sebelum diberikan kepada bayi anda.
4. Untuk Orang dewasa atau kanak-kanak bolehlah ditambahkan garam dan kuib daging.Tidak perlu dikisar utk hidangan dewasa.
BABY DESSERT#1
Heinz.
Bahan-bahan ( 2 servings )
* 100ml susu formula/breastmilk
* 2 tsp tepung custard
Cara-cara
1. panaskan susu (jgn sampai didih).
dlm mangkuk lain,bancuh tepung dgn sedikit air. masukkan tepung tu..kacau sampai pekat
2. simpan dalam peti ais..
hidangkan a a dessert
BABY DESSERT#2
Heinz.
Bahan-bahan ( 2 servings )
* 125 ml air masak
* 2-3 biji pitted prune
* 1 tsp gelatin
Cara-cara
1. larutkan gelatin dgn sedikit air panas
2. blend kan prune dgn air masak
3. bila gelatin dah larut,msukkan dlm jus prune td.kacaukan..simpan dlm petiais
KAK HANILIEZA'S RECIPE
mee/pasta sup
rebuskan mee atau pasta sehingga lembut dan buat sup ayam
bila nak suapkan makan barulah dicampurkan so taklah mee tu kembang..pelbagaikan warna dalam sup tu..
sup ayam
ayam direnehkan dengan kentang dan carrot..taburkan daun bawang dan bawang goreng...
sup sayur
tumiskan sayuran saperti carrot, brokoli,tahu lembut/udang [ dibuangkan kulit]/ayam/daging sikit..masukkan bawang goreng..
mee hailam [jgn masuk cili lansung]
tumiskan mee, kuatiaw dengan sayuran hijau [potong kecil] dan kicap..selain daripada itu anak2 ini perlu juga diberi pendedahan makanan lain..saperti ..
scrabble egg
campurkan susu segar dan telur + garam..
masakkan dalam kulai/non-stik pan dan hancurkan...
pastu diced carrot/celery/kentang yg dah dikukus/rebus lembut...k
Kueh2 jenis kukus yg kurang manissaperti
kueh lapis/talam..puding roti /apa-apa pun...
yogurt
campurkan yogurt ngan buah2 lembut yg di potong dadu kecil
gorengkan ikan/hati ayam
goreng bawang besar dengan hati ayam, makan ngan plain bubur nasi ..bukan kata anak..
BUBUR NASI
sedikit beras
ikan merah/tenggiri/bawal/
sedikit halia
seulas bwg putih
kentang/carrot/brokkolI/kubis bunga
sedikit daun sup/ daun bawang
cara..
panaskan minyak
tumis bwg putih dah halia hingga naik bau
masukkan isi ikan
masukkan beras yg sudah di cuci bersih
masukkan kentang / brokolli/carrot (ikut suka)
masak sampai beras masak
taburkan sedikit daun bwg/sup...
utk perasa, gunakan ikan bilis yg di blender, tabur sedikit masa nak suap baby.
Biskut 'Teether' Baby
Sesuai untuk baby yang sedang tumbuh gigi...
melegakan...
Bahan-bahan
* 1 cawan jus
* 1 cawan tepung
* 1 cawan bijirin segera bayi
Cara membuatnya
* Campurkan semua bahan
* Gelekkan dan potong mengikut bentuk yang sesuai.
* Bakar 20-30 minit pada suhu 350°F (175°C).*
Bolehdibekukan.
Kentang, Brokoli, Keju Berkrim
Sesuai untuk bayi umur 10 bulan ke atas...
Bahan-bahan
* Kentang saiz kecil 1 biji
* Keju cedar 1 keping
* Brokoli 2 'pokok' kecil
* 2-3 sudu air suam, susu ibu atau bancuhan susu yang bayi minum.
Cara membuatnya
* Rebus kentang dengan kulitnya yang sudah dibersihkan sehingga empuk.
* Rebus brokoli sehingga masak.
* Siat kulit kentang, potong untuk mudah dimasukkan ke dalam pengisar.
* Masukkan semua bahan dalam pengisar dan kisar sehingga halus berkrim.
Bubur Oat, Ikan dan Saderi Bubur
sesuai untuk bayi 7 bulan ke atas.
Bahan-bahan
* 3 sudu rolled oat/oat untuk dimasak (oat biru jika quaker oat)
* 10 ekor ikan segar tanpa tulang atau ikan bilis
* 1 helai daun sedari
* secawan air
Cara membuatnya
* Jika gunakan ikan bilis, ikan bilis direndam 5 minit untuk membuang garamnya.
* Masak oat, ikan/ikan bilis dan air dengan api kecil selama 5 minit.
* Setelah masak, masukkan daun saderi yang dicincang halus.
Jerang sebentar sehingga daun saderi masak.
* Hancurkan ikan/ikan bilis dan masukkan ke dalam bubur.
* Hidangkan.
0 comments:
Post a Comment